11)Γιατί οι Έλληνες φοβούνται την Τεχνητή Νοημοσύνη

Όταν οι Έλληνες ακούνε τον όρο «Τεχνητή Νοημοσύνη» αυτά που κυριαρχούν είναι ο σκεπτικισμός και η αμφιβολία.

Συγκεκριμένα, το 48% στη χώρα μας εκφράζουν σκεπτικισμό/αμφιβολία για την ΤΝ, το 32% θετικά συναισθήματα, ενώ το 20% αρνητικά. Το 28% δηλώνουν ότι νιώθουν φόβο/άγχος όταν ακούν τον όρο «Τεχνητή Νοημοσύνη», το 23% αποδοχή, το 21% αισιοδοξία, το 18% ελπίδα και το 15% σύγχυση, ενώ το 17% θεωρούν πλήρως περιττή την ΤΝ.

Το ποσοστό του συναισθήματος σκεπτικισμού στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο από τις 18 χώρες όπου έγινε η έρευνα: ακολουθούν η Γερμανία με 40%, η Αγγλία και οι ΗΠΑ με 39% και η Γαλλία με 37%. Το ποσοστό αποδοχής της ΤΝ στην Ελλάδα είναι περίπου στον διεθνή μέσο όρο, ενώ στο ποσοστό φόβου απέναντι στην ΤΝ η χώρα μας είναι δεύτερη μετά την Πολωνία (29%).

Ποιος θεωρούν πως είναι ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία

Κυρίαρχες είναι οι ανησυχίες των πολιτών για το τι θα συμβεί αν η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο (50%), καθώς και ο φόβος ότι μπορεί να βρεθεί σε «λάθος χέρια» (51%). Μόνο θετικές απόψεις στην Ελλάδα έχει το 14%, μόνο αρνητικές το 23% και ανάμικτες η μεγάλη πλειονότητα (το 63%). Το ελληνικό κοινό είναι σχετικά «μοιρασμένο» όσον αφορά τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο των άλλων 17 χωρών, η άποψη της Ελλάδας ως προς τον αντίκτυπο της ΤΝ είναι σχετικά παρόμοια.

Τι θετικό βλέπουν οι Έλληνες

Τα θετικά στοιχεία της Τεχνητής Νοημοσύνης, για το 48% των Ελλήνων είναι οι επαναστατικές αλλαγές που αναμένεται να φέρει στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, καθώς και η «μεταμόρφωση» που θα επιφέρει σε αρκετούς κλάδους, όπως η ιατρική (72%), οι τηλεπικοινωνίες (71%), η βιομηχανία (63%) και οι τραπεζικές-οικονομικές υπηρεσίες (63%).

info

H έρευνα διενεργήθηκε από τη Focus Bari | YouGov σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και τα συναισθήματα που αυτή προκαλεί στον κόσμο. Ειδικότερα, η έρευνα (σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.001 ατόμων 18-74 ετών τον Δεκέμβριο 2021) πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και σε άλλες 17 χώρες.