Από τότε που η Facebook έγινε Μeta, κάτι σαν να μην πάει και τόσο καλά με το μέλλον δύο από τα πιο επιδραστικά social media, του Ιnstagram και του Facebook.
Είσαι στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Ρουμανία ή σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος και ακούς αυτό: το Ιnstagram και το Facebook ίσως κλείσει στην Ευρώπη. Δεν μοιάζει με αστείο; Κι όμως, ο Ζούκεμπεργκ την έριξε τη βόμβα του… Αν η Meta δεν καταφέρει να επεξεργαστεί δεδομένα Ευρωπαίων σε διακομιστές των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, στην ετήσια έκθεσή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η Meta προειδοποιεί ότι αν δεν υιοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο όπου θα επιτρέπεται στην εταιρία να χρησιμοποιεί τα τρέχοντα πρότυπα συμφωνιών «ή εναλλακτικές», η εταιρία «μάλλον» δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρει τα «πιο σημαντικά προϊόντα και τις υπηρεσίες» της, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην ΕΕ.
Τέλος εποχής για το Facebook;
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Facebook, οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες σταμάτησαν να αυξάνονται. Παρουσιάστηκε μάλιστα μια ελαφρά μείωση. Το τρίτο τρίμηνο του 2021, ο ιστότοπος είχε 1,93 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά. Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ο αριθμός μειώθηκε στα 1,929 δισεκατομμύρια. Τι συμβαίνει; Το Facebook θεωρείται ένας χώρος για παλαιότερες γενιές όπου συναντιούνται οικογένειες και παλιοί φίλοι. Τα παιδιά και οι νέοι όμως δεν το βρίσκουν ελκυστικό. Αυτό αναγνωρίζεται εσωτερικά από το Facebook, αφού ερευνητές της εταιρίας πιστεύουν ότι οι έφηβοι χρήστες του Facebook θα μειωθούν κατά 45% το 2022 σε σύγκριση με το 2019.
Δεν έχει… πού να πάει
Το Facebook ξεκίνησε το 2004 και αρχικά μόνο οι φοιτητές ορισμένων πανεπιστημίων των ΗΠΑ μπορούσαν να εγγραφούν. Τώρα, είναι διαθέσιμο σχεδόν σε όλες τις χώρες. Ωστόσο, σε κάποιες, όπως η Κίνα, είναι απαγορευμένο. Μάλλον είναι απίθανο να αρθούν οι απαγορεύσεις. Έτσι το Facebook δεν έχει πλέον πού να επεκταθεί γεωγραφικά…
Της Βένιας Αντωνίου