Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, ας μην ευλογήσουμε τα γένια μας… ας μην αυτοδοξαστούμε πάλι! Είναι προτιμότερο να σκεφτούμε αν – και κατά πόσο – μιλάμε ελληνικά.
Η ελληνική γλώσσα έχει αφήσει το ανεξίτηλο στίγμα της στην ιστορία και στον πολιτισμό με 7.000.000 λέξεις! Λέμε συχνά ότι τα ελληνικά έχουν πάρα πολύ πλούσιο λεξιλόγιο. Καμαρώνουμε για τις «φιλότιμο» και «μεράκι». Όλα αυτά είναι ευχάριστα αλλά είναι κατορθώματα των προγόνων μας… Εμείς τι κάνουμε;
Η ελληνική γλώσσα, όπως και κάθε ομιλούμενη γλώσσα, πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Άρα, πρέπει να εξελίσσεται.
Ας προβληματιστούμε…
-Χρησιμοποιούμε κατά μέσο όρο μόνο 300 λέξεις στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, η ελληνική γλώσσα έχει περίπου 100.000 ενεργές λέξεις και 300.000 σημασίες.
-Τουλάχιστον 5% των αγγλικών λέξεων έχει ενσωματωθεί στην ελληνική γλώσσα. Αυτό σημαίνει ότι 3.000 αγγλικές λέξεις έχουν παρεισφρήσει στα ελληνικά, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
– Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι οι μαθητές γράφοντας greeklish ξεχνούν την ορθογραφία των λέξεων. Όμως, η ευρεία χρήση τους στα κοινωνικά δίκτυα δεν έχει επηρεάσει μόνο τα παιδιά. Συχνά, εστιάζουμε περισσότερο στις συντομογραφίες και στις κωδικοποιημένες λέξεις παρά στο πώς γράφεται σωστά μια λέξη στα ελληνικά…
Γνωρίζατε ότι…
-Τα ελληνικά και τα κινέζικα είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή παρουσία από τους ίδιους λαούς και στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 χρόνια.
-Τα 2/3 της αγγλικής γλώσσας αποτελούνται από λέξεις προερχόμενες από τις κλασικές γλώσσες (ελληνική και λατινική).
Της Βένιας Αντωνίου