4) και 5) Ποια είναι η πιο «πράσινη» πόλη της Ελλάδας;

Η πιo «πράσινη» πόλη της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, είναι η Καλαμάτα.

Σύμφωνα με την έκθεση «Ποιος ωφελείται από το πράσινο στις πόλεις; Οι κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση σε αστικό πράσινο στην Ευρώπη», στο 54,4% της πρωτεύουσας της Μεσσηνίας υπάρχουν δέντρα. Επομένως, τα δέντρα εκτείνονται σε 23,2 από τα 42,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα του αστικού ιστού της Καλαμάτας.

Η δεύτερη πιο πράσινη πόλη της Ελλάδας είναι η Πάτρα με 44,6% (16,7 από τα 37,5 τ. χλμ.) και η τρίτη είναι η Καβάλα με 36% (20,8 από τα 57,7 τ. χλμ.). Στην τελευταία θέση βρίσκεται ο Βόλος με 4,9% (1,3 από 27 τ. χλμ. κάλυψη δέντρων).

Η Αθήνα με 10,98% ποσοστό κάλυψης δέντρων βρίσκεται στην προτελευταία θέση από τις 38 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που εξετάστηκαν αναφορικά με τις συνολικές πράσινες υποδομές τους, οι οποίες καλύπτουν το 17% της έκτασής της. Πίσω από την Αθήνα είναι μόνο η Βαλέτα, η πρωτεύουσα της Μάλτας ενώ δύο θέσεις μπροστά από την Αθήνα βρίσκεται η Λευκωσία. Στον αντίποδα, η πρωτεύουσα με το υψηλότερο ποσοστό σε πράσινες υποδομές είναι το Όσλο της Νορβηγίας με ποσοστό 77%.

 

Το πράσινο… προωθεί την κοινωνική ένταξη

Στη Βαρκελώνη, την Ολλανδία και τη Νορβηγία, αστικοί κήποι και καλλιέργειες έδωσαν ευκαιρίες για κοινωνική ένταξη, πρόσβαση σε υγιεινή τροφή και περιβαλλοντική εκπαίδευση σε ομάδες χαμηλού εισοδήματος. Γενικότερα, οι άνθρωποι με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό στάτους είναι εκείνοι που σύμφωνα με την έκθεση επωφελούνται περισσότερο από το αστικό πράσινο συγκριτικά με τις πιο προνομιούχες ομάδες. Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια την κοινωνική σημασία του ελεύθερα προσβάσιμου χώρου πράσινου για λόγους αναψυχής.

Το πράσινο θα μπορούσε να αποτρέψει 43.000 θανάτους κάθε χρόνο

Σύμφωνα με έκθεση της  ISGlobal που ανέλυσε τα δεδομένα που έδωσαν περισσότεροι από 100.000 πολίτες σε περίπου 1.000 πόλεις της Ευρώπης, οι ευρωπαϊκές πόλεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν 43.000 θανάτους ετησίως αν ακολουθούσαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την πρόσβαση σε χώρους πράσινου.

Οι 10 πόλεις με τους περισσότερους θανάτους εξαιτίας της έλλειψης χώρων πράσινου είναι η Τεργέστη (Ιταλία), το Τορίνο (Ιταλία), το Μπλάκπουλ (Βρετανία), το Γκιζόν (Ισπανία), οι Βρυξέλλες (Βέλγιο), το Λε Αβρ (Γαλλία), το Μπουλόν Σιρ Μερ (Γαλλία), η Κοπεγχάγη (Δανία), η Α Κορούνια (Ισπανία) και η Λυόν (Γαλλία).

Από την άλλη, οι 10 πιο πράσινες πόλεις στην Ευρώπη που καταγράφουν τους λιγότερους θανάτους λόγω έλλειψης πρόσβασης σε χώρους πράσινου είναι η Έλτσε (Ισπανία), η Τέλδε (Ισπανία), το Γκιμαράες (Πορτογαλία), η Περούτζια (Ιταλία), η Καρταχένα (Ισπανία), το Βάλτζμπριχ (Πολωνία), η Κοΐμπρα (Πορτογαλία), η Λευκωσία (Κύπρος), το Αλικάντε (Ισπανία) και το Ρόδεραμ (Βρετανία).

Της Βένιας Αντωνίου