11)Πώς να παραμείνει η σχέση ερωτική… μέσα στον γάμο

 

Tην Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γάμου, το γνωρίζατε; Η Ίρις Κρέμερ, Συμβουλευτική Ψυχολόγος/Σεξολόγος, αναλύει το πώς μπορούμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη σχέση με τον σύντροφό μας στο πλαίσιο του γάμου.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο γάμος δεν αναιρεί, ούτε καταργεί τη σχέση. Πολλοί άνθρωποι όταν παντρεύονται νιώθουν ότι έφτασαν στο τέλος της διαδρομής και ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη επίτευξη της μέχρι τώρα σχέσης τους με τον σύντροφό τους.

Ο γάμος είναι μία κοινωνική συμφωνία μεταξύ δύο ανθρώπων. Δεν είναι ο γάμος που θα έπρεπε να τους ενώνει αλλά η ήδη υπάρχουσα σχέση τους που τους ωθεί στο να ενωθούν και με πολλούς άλλους τρόπους ενώπιον Θεού και ανθρώπου και νόμου θα προσθέσω εγώ. Μια γιορτή αγάπης θα πω εγώ που αντιθέτως σηματοδοτεί την έναρξη μιας καινούριας περιόδου για το ζευγάρι που επιθυμεί και ονειρεύεται να μείνει σε αυτή τη σχέση για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ο γάμος δεν προεξοφλεί την ευτυχία και την ισορροπία. Πολλές φορές μπορεί να δούμε να συμβαίνει το αντίθετο όταν σε μια νέα τέτοια συνθήκη οι συγγενείς (γονείς, αδέλφια, ευρύτερη οικογένεια) αισθάνονται ότι αυτομάτως αποκτούν περισσότερα δικαιώματα πάνω σε αυτή τη σχέση, πάνω στη ζωή του ζευγαριού, φέρνοντας συχνά-πυκνά την άποψή τους σε μια συζήτηση που στην πραγματικότητα δεν τους αφορά και που καλό θα είναι καθένας από τους δύο συντρόφους να μην επιτρέπει την πρόσβαση αυτή στους συγγενείς τους, ακόμα και όταν υπάρχουν παιδιά.
Ο γάμος παραμένει μια ερωτική σχέση στην οποία εφόσον υπάρχει αγάπη οι βασικοί πυλώνες αυτής δεν πρέπει να παραγκωνίζονται: αλληλοσεβασμός, αλληλοεκτίμηση, ειλικρίνεια και διαφάνεια, αλληλοαποδοχή. Αγαπώ τον σύντροφό μου, αγαπώ και τον εαυτό μου και οφείλω να ισορροπήσω αυτά τα δύο μέσα στη σχέση, στον γάμο, ώστε να είμαστε και οι δύο καλά. Μην ξεχνάτε να εκφράζεστε αλλά και να ακούτε τον σύντροφό σας ενεργά.
Στον γάμο πολλά ζευγάρια κατά μία έννοια ξεχνιούνται, χαλαρώνουν και παγιδεύονται στη συνθήκη της μονιμότητας που χρωματίζεται από την έννοια γάμος. Η σχέση παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός που θέλει φροντίδα, χρόνο και προσοχή. Μην εγκαταλείπετε τη σχέση επειδή ζείτε μαζί.
Συνεχίστε να παρέχετε στη σχέση ουσιαστικές κοινές στιγμές επικοινωνίας με τον σύντροφο, ταξίδια, εκδρομές, βόλτες με φίλους αλλά και μόνοι σας. Στιγμές ξεκούρασης στο σπίτι. Μη ξεχνάτε να βγαίνετε ραντεβού και να φλερτάρετε, ακόμα κι αν είναι ένα ρομαντικό δείπνο στην τραπεζαρία του σπιτιού σας με κεριά ή ό,τι άλλο εσάς σας ευχαριστεί σαν ατμόσφαιρα ως κάτι διαφορετικό από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Γιορτάστε τη σχέση σας και μην την αφήνετε να χαθεί στην καθημερινότητα. Γίνατε σύζυγοι αλλά δε παύσατε να είστε εραστές!