8)Πώς συνδέονται τα bitcoin με την κλιματική αλλαγή

 

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων από υπολογιστές μέσω της επίλυσης περίπλοκων μαθηματικών προβλημάτων για να επαληθευτούν συναλλαγές σε bitcoin καταναλώνει σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ περισσότερη ενέργεια ετησίως από όση ολόκληρες χώρες όπως το Βέλγιο, η Αργεντινή, το Πακιστάν ή η Πολωνία. Λόγω της υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρισμού, πολλές εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μετακόμισαν σε χώρες όπου υπάρχει πολλή αιολική ή ηλιακή ενέργεια, όπως η Νορβηγία και η Σουηδία. Ωστόσο η στροφή αυτή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρείται μη βιώσιμη επειδή στερεί την καθαρή ενέργεια από πιο κρίσιμες δραστηριότητες. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο της εξόρυξης bitcoin σε παγκόσμιο επίπεδο και αναμένεται να υπάρξουν επιπτώσεις στα ήδη υπερφορτωμένα ηλεκτρικά δίκτυα Πολιτειών όπως το Τέξας.

 

2 8ema

Η GANT και η Εναλεία καθαρίζουν τη Μεσόγειο

Η GANT στην Ελλάδα ανακοινώνει τη συνεργασία της με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Εναλεία, μέσα από το πρόγραμμα βιωσιμότητας “Mediterranean Cleanup” που αποσκοπεί στον καθαρισμό των θαλασσών με τη συλλογή των θαλάσσιων πλαστικών αλλά και στην ανακύκλωση και αξιοποίησή τους μέσω της δημιουργίας νέων ανακυκλωμένων προϊόντων -upcycling. Η δράση του προγράμματος, στην οποία θα ενταχθούν 10 αλιευτικά σκάφη, θα υλοποιηθεί στην περιοχή των Δωδεκανήσων με έμφαση την Αστυπάλαια και την Κάλυμνο. Ο στόχος της ενέργειας είναι κατά τη διάρκεια του 2022 να συλλεχθούν από τη θάλασσα περισσότερα από 10.000 κιλά πλαστικού και χρησιμοποιημένου αλιευτικού εξοπλισμού. Με τη μεγάλη τεχνογνωσία που διαθέτει η Εναλεία και σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς του
δικτύου της, το συλλεγόμενο υλικό θα ενταχθεί στην κυκλική οικονομία είτε μέσω ανακύκλωσης, είτε μέσω δημιουργίας νέων ανακυκλωμένων προϊόντων. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη ενέργεια βιωσιμότητας που προβλέπει όλα τα στάδια διαχείρισης πλαστικού από την αρχή ως το τέλος. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ποσότητα πλαστικού και εκπομπών CO2 που παράγεται για τη δημιουργία νέων προϊόντων.