3) Πώς θα αποφύγουμε μελλοντικές πανδημίες!

Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του νέου κορονοϊού, 20 επιστήμονες από το Χάρβαρντ προτείνουν τρεις δράσεις που σταματούν τη μεταπήδηση ασθενειών από τα ζώα στον άνθρωπο και που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μελλοντικές πανδημίες.

Οι προτάσεις των ειδικών

Η πρώτη πρόταση των επιστημόνων εστιάζει στην καλύτερη επιτήρηση των παθογόνων που μπορεί να μεταπηδήσουν από τα ζώα στους ανθρώπους. Κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μελέτη η οποία να επικεντρώνεται στα σημεία όπου ανακαλύπτονται καινούργιοι ιοί, οπότε εκεί ακριβώς θα πρέπει να εστιάζονται και οι δραστηριότητες πρόληψης. Τα δεδομένα αυτά από τη μία θα μπορούν να συμβάλουν στον έγκαιρο εντοπισμό παθογόνων παραγόντων, από την άλλη, όταν εμφανίζονται, θα μπορούμε άμεσα να αναπτύσσουμε τεστ και εμβόλια.

Η δεύτερη πρόταση σχετίζεται με την καλύτερη διαχείριση του εμπορίου άγριας ζωής και του κυνηγιού. Δυστυχώς, η παρακολούθηση και επιτήρηση του εμπορίου άγριας ζωής έχει πολλά κενά κι έτσι επιτρέπει την εμφάνιση ζωονόσων. Απαιτείται αυξημένος προϋπολογισμός και προσωπικό για τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES), τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων και τις εθνικές υπηρεσίες οι οποίες ασχολούνται με την παρακολούθηση της εισαγωγής ζώων για τη διεξαγωγή έρευνας, παρακολούθησης και επιβολής μέτρων για το επικίνδυνο εμπόριο.

Η τρίτη πρόταση των επιστημόνων αφορά στη μείωση της αποψίλωσης των δασών. Εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών, ιδιαίτερα στις τροπικές περιοχές, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη γεωργία, την υλοτομία κ.α. έρχονται σε επαφή με ζώα που ζουν στα δάση. Οι δραστηριότητες αυτές δημιουργούν όρια στα οποία διευκολύνεται η επαφή μεταξύ ανθρώπων και ομάδων ζώων που φέρουν ιούς.

 

Οι προτάσεις συμφέρουν…

Το ετήσιο κόστος αυτών των δράσεων «πρωτογενούς πρόληψης πανδημίας», ανέρχεται σε 20 δισ. δολ., ποσό μικρότερο από το 5% του ελάχιστου κόστους που προκύπτει από την απώλεια ζωών εξαιτίας των μολυσματικών ασθενειών κάθε χρόνο και μικρότερο από το 10% των συνολικών οικονομικών απωλειών από τις μολυσματικές νόσους.

Της Βένιας Αντωνίου