4) και 5) Πώς το metaverse θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που εργαζόμαστε!

H νέα εποχή στον τρόπο που εργαζόμαστε είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε… Καλό είναι λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι.

Το metaverse είναι ένα ψηφιακό σύμπαν όπου σταδιακά θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όλο και περισσότεροι τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας. Δεν θα γινόταν να μην επηρεαστεί ο τρόπος που εργαζόμαστε… Τι να περιμένουμε; Εικονικά meeting, νέους τρόπους δημιουργίας και διδασκαλίας, καθώς και θέσεις εργασίας που δεν έχουμε ξαναδεί.

Η τηλεργασία τα δύο τελευταία χρόνια μας έδειξε ότι μπορούμε να εργαζόμαστε αποδοτικά χωρίς να είναι απαραίτητο να βρισκόμαστε πάντα σε έναν συγκεκριμένο χώρο. Κάναμε επομένως κάποια βήματα πέρα από τον συμβατικό τρόπο εργασίας που είναι σε άμεση συνάρτηση με τον τόπο. Ας πάμε τώρα λίγο παρακάτω σε θεωρητικό επίπεδο…

Εικονικές συναντήσεις

Όταν χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με συναδέλφους, πελάτες ή μαθητές, θα συνδεόμαστε σε εικονικούς χώρους που θα είναι τόσο ρεαλιστικοί που θα δίνουν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο, πολύ κοντά με όσους επικοινωνούμε. Θα βλέπουμε ο ένας τον άλλον με τη μορφή avatar τα οποία θα είναι ίδια με εμάς! Φορώντας ειδικά γάντια θα μπορούμε ακόμα να αγγίζουμε, να χειριζόμαστε και να χρησιμοποιούμε με εικονικό τρόπο διάφορα πράγματα, όπως μηχανήματα ή υφάσματα. Σε αυτές τις συναντήσεις οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τρισδιάστατα εργαλεία και να συνεργάζονται. Έτσι, θα μπορούν να σχεδιάζουν από έπιπλα έως κτίρια, ενώ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, θα μπορούν να πηγαίνουν εικονικά για μπόουλινγκ ή άλλες δραστηριότητες που θα τους φέρουν πιο κοντά και θα γνωριστούν καλύτερα.

 

Ο τόπος κατοικίας δεν θα είναι πια εμπόδιο

Πόσες φορές δεν θέλαμε πολύ μια θέση εργασίας αλλά η κατοικία μας στάθηκε ανασταλτικός παράγοντας για να την κερδίσουμε; Πόσες φορές δεν σκεφτήκαμε να αφήσουμε μια δουλειά επειδή ήταν πολύ μακριά από το σπίτι μας με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύ χρόνο και χρήμα; Στον κόσμο του metaverse δεν είναι πρόβλημα το πόσο μακριά μένουμε από την έδρα της επιχείρησης στην οποία εργαζόμαστε. Οι διευθύνσεις εργασίας και κατοικίας δεν θα θέτουν περιορισμούς στην εύρεση εργασίας. Θα υπάρχουν εικονικά γραφεία και κατ’ επέκταση νέοι κανόνες. Για παράδειγμα κώδικες ένδυσης για το avatar μας, ανάλογα με το επάγγελμα που θα κάνουμε κ.α.

Νέες θέσεις εργασίας

Φυσικά θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. Αρκεί να σκεφτούμε πως θα υπάρχουν εικονικά καταστήματα, χώροι ψυχαγωγίας, αίθουσες διδασκαλίας και βέβαια όλα τα παραπάνω κάποιοι πρέπει να τα σχεδιάσουν και να τα υλοποιήσουν. Ακόμη, πολλές θέσεις εργασίας θα αναδιαμορφωθούν. Για παράδειγμα, εφόσον θα υπάρχουν εικονικά ακίνητα, θα προκύψουν αλλαγές και στον τρόπο που εργάζονται οι μεσίτες.

Της Βένιας Αντωνίου