Η σημερινή είναι για πολλούς η πιο αγαπημένη Πέμπτη της χρονιάς! Η Τσικνοπέμπτη παρόλο που δεν είναι αργία, είναι γιορτή. Δεν ξέρουμε όμως πολλά γι’ αυτήν… Πριν τσικνίσουμε ήρθε η ώρα να μάθουμε!
-Επιλέχθηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, επειδή παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.
-Λέγεται ότι η Τσικνοπέμπτη έχει τις ρίζες τις στις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν από τον Χριστιανισμό.
-Είναι γνωστή και ως… Τσικνοπέφτη και παλιά τη συγκεκριμένη μέρα ετοίμαζαν το «παστό». Δηλαδή, έβραζαν το λίπος με λίγο νερό και το ράντιζαν ταυτόχρονα με νερό, πριν το σουρώσουν. Μια εβδομάδα πριν από την Τσικνοπέμπτη ξεκινούσαν τα «χοιροσφάγια».
Σε άλλες χώρες γιορτάζουν την αντίστοιχη Τσικνοπέμπτη τους! Για παράδειγμα οι Γάλλοι έχουν την “Mardi Gras”, ενώ οι Γερμανοί έχουν την “Weiberfastnacht”.
Μια βόλτα στην Ελλάδα – Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης
Τα… Κουτσομπολιά!
Στην Κέρκυρα έχουν ένα ωραίο έθιμο, τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά. Η πετεγολέτσα ή το πετεγουλιό, όπως το λένε οι Κερκυραίοι, είναι το γνωστό κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”, της πόλης τής Κέρκυρας.
Τα… προξενιά!
Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες και ψήνουν κρέας. Μετά, συνηθίζουν να πηδούν πάνω από τις φωτιές. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», δηλαδή ανακατεύει ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.
Ποια θα παντρευτούν;
Στον Πόρο, η παράδοση επιβάλλει στους νέους να κλέψουν ένα μακαρόνι και να το βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.
Βλάχικος γάμος!
Στη Θήβα αρχίζει ο «βλάχικος γάμος» που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με τον γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι! Ο «βλάχικος γάμος» είναι κατάλοιπο της πανάρχαιης λατρείας του θεού Διονύσου που διαιωνίζει την οργιαστική θρησκεία του γιου της Σεμέλης στη Θήβα.
Κότες και μπακλαβάς για… αρραβωνιασμένους!
Στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγητά! Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή, γιατί ο έρωτας περνάει από το στομάχι!
Η Γιαννούλα η Κουλουρού…
Στην Πάτρα, έχουν το έθιμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς, που, σύμφωνα με την παράδοση, πιστεύει πως ο ναύαρχος Ουίλσον έρχεται να την παντρευτεί και τον περιμένει μάταια στο λιμάνι. Έτσι, την Τσικνοπέμπτη οι Πατρινοί ντύνουν κάποιον νύφη, ή βάζουν ένα ομοίωμα νύφης στο λιμάνι και διασκεδάζουν γύρω του.
Γενίτσαροι & Μπούλες!
Στη Νάουσα οι «Γενίτσαροι» και οι «Μπούλες», δίνουν ραντεβού την Τσικνοπέμπτη στην πλατεία Καρατάσου, με εκδηλώσεις από πολιτιστικούς συλλόγους.