3) και 4) Tα «τυφλά» ραντεβού και ο κόσμος του Tinder

Στην αρχή μιλούσαμε γι’ αυτό σαν να ήταν κάτι… απαγορευμένο. Στην πορεία έγινε κοινό μυστικό, υπήρχε η αίσθηση της συνενοχής. Το Tinder άρχισε να μπαίνει όλο και πιο δυναμικά στο παιχνίδι των γνωριμιών και οι ιστορίες -πάθους, αποτυχίας, σύγχυσης, μυστηρίου κτλ- έγιναν  «το θέμα της ημέρας» στις παρέες.

H Ημέρα των ερωτευμένων πλησιάζει και πολλοί είναι εκείνοι που αυτό το διάστημα μελαγχολούν… Όχι για τα λουλούδια και τις σοκολάτες που δεν θα ανταλλάξουν, αλλά γιατί έρχεται στην επιφάνεια ένα θέμα που τους απασχολεί έντονα και συχνά τους στενοχωρεί: οι ερωτικές σχέσεις. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις είναι οι συναισθηματικές. Το πιστεύετε; Αν ναι, φανταστείτε πώς είναι διαρκώς να πέφτετε έξω. Ίσως και να μην χρειάζεται να το φανταστείτε, γιατί το ζείτε. Και στην πραγματικότητα όλοι μας το έχουμε ζήσει είτε λιγότερο είτε περισσότερο…

Στον κόσμο του Tinder

Aν μπείτε στην ιστοσελίδα του Tinder με ανάμεσα σε άλλα θα διαβάσετε αυτό: «Με 55 δισεκατομμύρια ταιριάσματα μέχρι τώρα, κάτι γνωρίζουμε για τις online γνωριμίες. Κάποιοι ιστότοποι, όπως η Hinge και η eharmony, έχουν σχεδιαστεί για μακροχρόνιες σχέσεις. Αυτό που μας νοιάζει στην εφαρμογή Tinder είναι οι εμπειρίες, και προσφέρουμε δυνατότητες για οτιδήποτε ψάχνεις».

Η γυναίκα πίσω από το app

Λέγεται Whitney Wolfe Herd και είναι μία από τις πιο επιτυχημένες enterpreneurs του πλανήτη. Ως γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο ακόμα χώρο συνάντησε πολλά εμπόδια στην πορεία της. Ξεκίνησε από τον χώρο της ένδυσης, γρήγορα όμως στράφηκε στην startup επιχειρηματικότητα. Στα 22 της έγινε μέλος του Hatch Labs. Mέσω αυτού συνεργάστηκε με την startup Cardify για ένα project που σύντομα εγκαταλείφθηκε. Ωστόσο, εκείνη κατάφερε να ενταχθεί στο development team ενός dating app που έτρεχαν οι Rad και Chris Gulczynski. Ασχολήθηκε με το marketing και θεωρείται ότι εκείνη ήταν που έδωσε το όνομα στο Tinder, του οποίου ήταν συνιδρύτρια. Τελικά, εκδιώχθηκε από το Tinder μετά από μία κακοποιητική σε βάρος της σχέση από έναν συνάδελφό της -executive της εταιρίας- και δημιούργησε ένα άλλο dating app, το Bumble.

Στο… ψητό

Ας επιστρέψουμε όμως στο Tinder για να δούμε ποια είναι τα «καλά του»…

Το ραντεβού από tinder και παρόμοιες εφαρμογές δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πολύ περισσότερα πιθανά ταίρια από όσα θα προσέγγιζε κάποιος στην πραγματική ζωή. Αυτό αφορά ιδιαίτερα σε άτομα που αναζητούν ανθρώπους συγκεκριμένου προσανατολισμού ή τρόπου ζωής. Επίσης, οι διαδικτυακές γνωριμίες μέσω των dating apps, όπως το tinder, μπορεί να βοηθήσουν άτομα που ζουν σε επαρχιακές πόλεις και δεν έχουν πληθώρα επιλογών.

Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς έχει ολοκληρωμένη άποψη για το αν ταιριάζει ή όχι με κάποιο πρόσωπο στον πραγματικό και όχι στον ψηφιακό κόσμο! Επίσης, χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε κινδύνους που ελλοχεύουν, όταν αποφασίζετε να συναντήσετε κάποιον… Πάρτε παράδειγμα τον λεγόμενο «Απατεώνα του Tinder», που εξαπατούσε γυναίκες παριστάνοντας τον δισεκατομμυριούχο και έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix!

Tι λένε οι… πρωταγωνιστές

Ό,τι κι αν πούμε για τα dating apps σε θεωρητικό επίπεδο δεν έχει τόση σημασία όση έχουν οι εμπειρίες και οι απόψεις όσων τα δοκίμασαν.

Η Γιώτα και ο Αλέξανδρος μίλησαν στο Say Yes to the Press για τις εμπειρίες τους.

Γιώτα, 36 ετών

«Χρησιμοποιώ συχνά το Tinder γιατί ενδιαφέρομαι πολύ για μια σχέση. Από την εμπειρία μου όμως έχω δει ότι οι περισσότεροι ενδιαφέρονται μόνο για κάτι περιστασιακό, ακόμα και όταν δεν το δηλώνουν ξεκάθαρα ούτε φυσικά εξαρχής. Έτσι, ναι μεν είναι μεγάλη η προσφορά, αλλά για κάτι εύκολο, γρήγορο και… πάμε παρακάτω. Αυτό μπορώ να πω πως με έχει απογοητεύσει και διαπιστώνω ότι είναι πολλοί που δεν παίρνουν στα σοβαρά κυρίως τις γυναίκες που προσπαθούν να βρουν ταίρι μέσω εφαρμογών. Για μόνιμη σχέση, δηλαδή, προτιμούν κάποια που θα γνωρίσουν στον πραγματικό κόσμο και όχι στον ψηφιακό. Δυστυχώς υπάρχει προκατάληψη».

Αλέξανδρος, 29 ετών

«Έχω βγει με αρκετές κοπέλες από το Tinder. Δεν ξεκινάω για κάτι σοβαρό, αλλά αν προκύψει δεν λέω όχι. Για να είμαι ειλικρινής μόνο μία φορά προέκυψε σχέση που όμως κράτησε μόνο δύο μήνες. Γενικά, τίποτα δεν αποκλέιω αλλά δεν βασίζομαι τόσο σε εφαρμογές για να κάνω σχέση, πιο εύκολο είναι να κάνεις μια γνωριμία, να περάσεις καλά και όπου βγει».

 

Της Βένιας Αντωνίου