3). Tα ιστορικά ανθοπωλεία της Βουλής αναβιώνουν!

Στις 25 Μαρτίου τα ιστορικά ανθοπωλεία της Βουλής θα προσφέρουν δωρεάν ανθοδέσμες στους περαστικούς!

Τα ανθοπωλεία της Βουλής αποτελούν ένα «ζωντανό μνημείο» της Αθήνας. Τώρα, χάρη στην πρωτοβουλία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, της Βουλής των Ελλήνων και του υπουργείου Πολιτισμού παίρνουν νέα πνοή!

Τα ιστορικά ανθοπωλεία αποτελούνταν από έντεκα καταστήματα. Στη μελέτη αναδιαρρύθμισης προτείνεται η λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων χρήσεων των καταστημάτων, διατηρώντας τη χρήση των ανθοπωλείων στα δύο άκρα των καταστημάτων και προσθέτοντας νέα χρήση εκθετηρίων – καταστήματος της Βουλής των Ελλήνων και του ΟΔΑΠ, καθώς και βοηθητικών λειτουργιών εξυπηρέτησης στους υπόλοιπους χώρους.

Στην αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπεται ότι θα αφαιρεθούν οι πρόσθετες εξωτερικές κατασκευές, οι οποίες αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του μνημείου και θα εκσυγχρονιστεί η κύρια όψη επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, κατά μήκος των καταστημάτων. Τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν ως Εκθετήρια, θα ενοποιηθούν με εσωτερικές διανοίξεις των εσωτερικών τοιχίων και διαδρόμους. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθούν ημιυπαίθριοι χώροι, στους οποίους και θα μπορούν να φιλοξενούνται εκθέσεις.

 

Η ιστορία των ανθοπωλείων της Βουλής

Με την ολοκλήρωση του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, το 1932, στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής προς την πλατεία Συντάγματος, δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια. Αργότερα αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής. Έτσι, σχεδιάστηκαν 11 «ανθοπρατήρια»  τα οποία δημιουργήθηκαν κάτω από τον περίβολο της Βουλής. Μάλιστα τότε εκδόθηκε ο νόμος 5300/1932, «Περί εγκαταστάσεως των εκ του έμπροσθεν του τάφου του Αγνώστου Στρατιώτου πεζοδρομίου απομακρυνθέντων ανθοπωλών». Η πρωτοβουλία αυτή είχε θετικό αντίκτυπο και ο κόσμος συνήθιζε να αγοράζει λουλούδια και να τα καταθέτει στο μνημείο προς τιμήν των νέων που θυσιάστηκαν στους απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας.

Τα ανθοπωλεία σύντομα έγιναν θεσμός! Ωστόσο η κατάσταση άρχισε να αλλάζει τη δεκαετία του ’80 όταν άνοιξαν πολλά ανθοπωλεία στο κέντρο. Σταδιακά τα περισσότερα ανθοπωλεία της Βουλής σταμάτησαν τη λειτουργία τους… Φαίνεται όμως πως ήρθε η ώρα να μας χαρίσουν ξανά λουλούδια και χαρά!

Της Βένιας Αντωνίου