4). Θησαυρός ο… άνθρακας!

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου βρίσκονται στα ύψη, την ίδια στιγμή που οι τιμές των ευρωπαϊκών εισαγωγών σε άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας υπερδιπλασιάστηκαν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ευρωπαϊκό πλάνο ήταν η σταδιακή κατάργηση των καυσίμων υψηλής έντασης άνθρακα, με απώτερο στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050. Άλλωστε, σύμφωνα με βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό BP η κατανάλωση άνθρακα στην Ευρώπη είχε μειωθεί περίπου κατά 40% μεταξύ 2010 και 2020. Ο μεγαλύτερος χρήστης άνθρακα στην ΕΕ είναι η Γερμανία, που είχε ανακοινώσει ότι επιταχύνει τη σταδιακή κατάργησή του από το 2038 στο 2030.

Αύξηση αντί για μείωση…

Η τάση να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο και γρηγορότερα η παραγωγή άνθρακα άρχισε να αλλάζει από πέρυσι, λόγω της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου και της αύξησης της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια. Όπως επισημαίνει σε σχετική έρευνα η Rystad Energy, η ευρωπαϊκή παραγωγή άνθρακα, αντί να μειωθεί αυξήθηκε πέρσι κατά 18%. Μετά τη ρωσική επέμβαση στα ουκρανικά εδάφη, παρατηρείται ότι οι ευρωπαϊκές  κυβερνήσεις δεν έχουν πλέον ως προτεραιότητά τους τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα. Για παράδειγμα η Γαλλία αύξησε το ανώτατο όριο λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, ενώ η Ιταλία θεωρεί πιθανή την επαναλειτουργία αντίστοιχων εγκαταστάσεων που έκλεισαν πρόσφατα… Ο Γκλεν Ρίκσον, επικεφαλής αναλυτής σε θέματα ευρωπαϊκής ενέργειας στην S&P Global, υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη «αναμένουμε ανοδική τάση στην παραγωγή άνθρακα, σε σχέση με τις προσδοκίες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, από αυτό το καλοκαίρι». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του η ευρωπαϊκή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση άνθρακα θα είναι κατά μέσο όρο 15 GW το 2022, από 11 GW το 2021 και 8 GW το 2020.

Το κλίμα δεν ευνοείται…

Τα επίπεδα CO2 αυξήθηκαν ήδη πέρυσι κατά 6% και 36,6 γιγατόνους, με τις ευρωπαϊκές εκπομπές άνθρακα να σημειώνουν άνοδο 16%, έναντι 17% των ΗΠΑ, σύμφωνα με την IEA (International Energy Agency). Βρισκόμαστε επομένως ήδη κάποια βήματα πίσω στις προσπάθειες ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Tης Βένιας Αντωνίου