3)Φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!

Λένε πως το παιχνίδι είναι ζωτικό μέρος της ανάπτυξης του παιδιού και μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση μακροπρόθεσμων στάσεων και φιλοδοξιών. Όταν τα παιχνίδια χωρίζονται σε «αγορίστικα» και «κοριτσίστικα» ή ροζ/μπλε , κινδυνεύουμε να περιορίσουμε τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών μας.

Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για το πώς τα παιδιά αναπτύσσονται και μαθαίνουν τον κόσμο. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι τα παιδιά επωφελούνται από την πρόσβαση σε μια σειρά από παιχνίδια και εμπειρίες παιχνιδιού. Αν και με τα χρόνια αρκετές εταιρείες παιχνιδιών άφησαν εκτός τις ετικέτες «κορίτσια» και «αγόρια», πολλοί έμποροι λιανικής και κατασκευαστές παιχνιδιών εξακολουθούν να εμπορεύονται παιχνίδια χωριστά σε αγόρια και κορίτσια μέσω διαφημίσεων, καταλόγων παιχνιδιών, τοποθέτησης προϊόντων ή συσκευασίας. Τα παιχνίδια δράσης, κατασκευών, επιστήμης και τεχνολογίας διατίθενται κυρίως σε αγόρια, ενώ τα παιχνίδια ρόλων και τα παιχνίδια τέχνης και χειροτεχνίας απευθύνονται συνήθως σε κορίτσια.

Ο τρόπος με τον οποίο επισημαίνονται και εμφανίζονται τα παιχνίδια έχει σχεδιαστεί για να επηρεάζει τις αγοραστικές επιλογές των καταναλωτών. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν άβολα να αγοράσουν σε ένα αγόρι ένα κιτ χειροτεχνίας σε ροζ κουτί ή σε ένα κορίτσι ένα παιχνίδι που έχει διαφημιστεί μόνο για αγόρια. Άλλοι αγοραστές μπορεί να μην παρατηρήσουν ότι τα επιστημονικά κιτ και τα παιχνίδια κατασκευών λείπουν από τη «ροζ ενότητα» του καταστήματος ή του ιστότοπου ή ότι τα αγόρια απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από τις σελίδες που διαφημίζουν κούκλες σε έναν κατάλογο παιχνιδιών.

Τα στερεότυπα που βλέπουμε στο μάρκετινγκ παιχνιδιών αποτελούν μέρος μιας διαδρομής προς τις ανισότητες που επικρατούν στην ενήλικη ζωή. Μέχρι την πρώιμη ηλικία του δημοτικού σχολείου, οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά τείνουν ήδη να έχουν απορροφήσει ιδέες για τις δουλειές που κάνουν οι άνδρες και οι γυναίκες. Αυτές οι στερεότυπες έννοιες μπορεί στη συνέχεια να είναι πολύ δύσκολο να μετατοπιστούν και μπορούν, για παράδειγμα, να τροφοδοτήσουν τον χαμηλό αριθμό κοριτσιών που παρακολουθούν θέματα STEM και ανδρών που εισέρχονται σε επαγγέλματα όπως η παιδική φροντίδα.

Tip of the Day: Μην ξεχνάς πως το παιχνίδι είναι αυτό που έχει σημασία!!! Τα παιχνίδια είναι οι λέξεις των παιδιών και το παιχνίδι η γλώσσα τους…