3) Φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!

Σήμερα θα αφιερώσουμε χρόνο ώστε να μάθουμε πώς να εκτιμάμε αυτό που έχουμε και να σταματήσουμε επιτέλους να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους.

Πολλοί από εμάς ζούμε σε μια διαρκή κατάσταση που θέλουμε περισσότερα -περισσότερα χρήματα, περισσότερα ακριβά gadgets, πιο χλιδάτη ζωή γενικά. Κυνηγάμε αυτά τα υλικά αγαθά με περισσότερη όρεξη από ό,τι επιδιώκουμε αυτό που έχει αποδειχθεί εμπειρικά ότι αυξάνει την ευτυχία: περισσότερη ευγνωμοσύνη, περισσότερες εμπειρίες και περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους μας.

Εάν θέλουμε να εκτιμάμε αυτό που έχουμε, ψυχολόγοι προτείνουν τα παρακάτω:

Εκτιμήστε αυτό που έχετε ασκώντας την ευγνωμοσύνη

Οι άνθρωποι που είναι ευγνώμονες είναι πιο ικανοποιημένοι με τις σχέσεις τους με τους φίλους και την οικογένειά τους. Είναι πιο χαρούμενοι, λιγότερο καταθλιπτικοί και λιγότερο αγχωμένοι. Νιώθουν ότι ελέγχουν περισσότερο τη ζωή τους, έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αντιμετωπίζουν καλύτερα τις αναποδιές όταν αυτές προκύπτουν. Πώς μπορείτε λοιπόν να αρχίσετε να ζείτε με περισσότερη ευγνωμοσύνη; Θα μπορούσατε να γράψετε μια ευχαριστήρια επιστολή σε κάποιον στη ζωή σας που δεν έχετε ευχαριστήσει ποτέ (ενώ θα έπρεπε) ή να γράψετε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες σε ένα καθημερινό ημερολόγιο. Σε μια μελέτη, ζητήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων να κάνουν αυτή την άσκηση ευγνωμοσύνης κάθε μέρα για μία εβδομάδα. Παρόλο που η άσκηση διήρκεσε μόνο επτά ημέρες, όταν μετρήθηκαν τα αποτελέσματα ένα μήνα αργότερα, οι συμμετέχοντες ήταν πιο χαρούμενοι και λιγότερο καταθλιπτικοί από ό,τι ήταν στην αρχή, και παρέμειναν επίσης πιο χαρούμενοι και λιγότερο καταθλιπτικοί στους 3 & 6 μήνες παρακολούθησης.

Γνωρίστε κάποιον που δεν έχει αυτό που έχετε

Σκεφτείτε κάτι που έχετε στην κατοχή σας που μπορεί να θεωρείται δεδομένο -για παράδειγμα το laptop σας, που έχετε μαζί σας καθημερινά. Τώρα μιλήστε με κάποιον που δεν έχει δικό του ένα τόσο χρήσιμο αντικείμενο όπως αυτό. Πώς είναι η ζωή για αυτόν; Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει στη δουλειά του χωρίς αυτό το εργαλείο στην κατοχή του; Έρευνα δείχνει ότι η σύνδεση με ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς διευρύνει τη συμπόνια και την επίγνωσή μας και “βαθαίνει” την αίσθηση της κοινότητας – και όταν γνωρίζουμε ανθρώπους που δεν έχουν τα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα, εκτιμούμε ακόμα περισσότερο και πιο ουσιαστικά αυτά που ήδη έχουμε, ενώ αφυπνιζόμαστε ώστε να προσφέρουμε και σε κάποιον άλλο λιγότερο τυχερό από μας.

Εκτιμήστε αυτό που έχετε δίνοντας περισσότερα

Θέλετε να κερδίσετε το μεγαλύτερο δυνατό αντίτιμο; Μοιραστείτε! Την επόμενη φορά που πρόκειται να αγοράσετε ένα νέο αντικείμενο για τον εαυτό σας, σκεφτείτε, αντί να ξοδέψετε αυτό το ποσό για εσάς, να προσφέρετε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο -ή σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σε ένα πείραμα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας οι συμμετέχοντες έλαβαν 20 δολάρια και τους ζητήθηκε να τα ξοδέψουν είτε για τον εαυτό τους είτε για κάποιον άλλον. Η ομάδα που ξόδεψε τα χρήματά της σε κάποιον άλλο ανέφερε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας.

Tip of the Day: Όπως λέει και ο Σωκράτης, αυτός που δεν είναι ευχαριστημένος με ό,τι έχει δε θα είναι ευχαριστημένος ούτε και με ό,τι θα ήθελε να έχει… και ποια είμαι εγώ να τον αμφισβητήσω. Όμως προσοχή!!! Είναι υπέροχο να είσαι ευγνώμων όμως είναι επίσης υπέροχο να διεκδικείς πράγματα στη ζωή σου. Βρες την ισορροπία του να διεκδικείς αυτό που θέλεις και όχι ό,τι είναι διαθέσιμο… Καλό σαββατοκύριακο!!!