4,5) Kalush Orchestra: Από το πολεμικό μέτωπο… στη σκηνή της Eurovision

Σύμφωνα με τα προγνωστικά το συγκρότημα Kalush Orchestra από την Ουκρανία θα κερδίσει τη μάχη της φετινής Eurovision που θα διεξαχθεί στο Τορίνο, στις 14 Μαΐου.

Μπορεί τα προγνωστικά να δείχνουν ότι η Ουκρανία είναι το φαβορί της Eurovision, ωστόσο ακόμα δεν γνωρίζει κανείς αν θα τα καταφέρει να βρίσκεται στο Τορίνο, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα.

Από τη δυτική Ουκρανία, ο τραγουδιστής Όλεχ Πσιουκ ηγείται μιας 20μελούς ομάδας εθελοντών που διανέμει φάρμακα και βοηθάει τους συνανθρώπους του να επιβιώσουν. Ένα από τα μέλη του συγκροτήματος  Kalush Orchestra υπηρετεί στις μονάδες άμυνας.

Τα μέλη του συγκροτήματος κάνουν χωριστά πρόβες, ωστόσο σχεδιάζουν να συναντηθούν σύντομα στο Λβιβ για να παίξουν το τραγούδι τους, το “Stefania”, το οποίο, σύμφωνα με τον Πσιουκ, έχει γίνει ένας ύμνος για τους Ουκρανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Όλεχ Πσιουκ δηλώνει στο Reuters: “Ανεξαρτήτως υπό ποιες συνθήκες θα πάμε στην Eurovision, θα προσπαθήσω να φανώ χρήσιμος για την Ουκρανία. Ακόμα κι αν ο πόλεμος τελειώσει στο εγγύς μέλλον, δεν θα είναι εύκολο σε καμία περίπτωση, διότι θα χρειαστούμε πολύ χρόνο για την ανοικοδόμηση. Η χώρα έχει μετατραπεί σε συντρίμμια. O ίδιος παρά το ότι το τραγούδι τους έχει αγαπηθεί πολύ και πιθανότατα να τους χαρίσει τη νίκη λέει: “Δεν μπορώ να το χαρώ, καθώς ανησυχώ για τους αγαπημένους μου. Ο πόλεμος με χώρισε από τη σύντροφό μου. Εκείνη βρίσκεται 300 χιλιόμετρα μακριά από εμένα. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε, διότι είναι πολύ επικίνδυνο”.

Μια ευκαιρία για αφύπνιση…

Ο τελικός της Eurovision θα πραγματοποιηθεί σε δύο μήνες. Για τον Πσιουκ, η συμμετοχή του συγκροτήματός του στον διαγωνισμό αποτελεί μια ευκαιρία για αφύπνιση. «Εάν νομίζεις ότι δεν θα συμβεί αυτό στη χώρα σου, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Κι εμείς πιστεύαμε ότι δεν θα μας συμβεί. Για αυτό ακριβώς ας το σταματήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα», τόνισε. «Θέλουμε η ειρήνη να επικρατήσει εντέλει στην Ουκρανία».

Θα καταφέρουν να βρεθούν στη σκηνή της Eurovision όλοι μαζί και να παρουσιάσουν το τραγούδι τους; Και αν ναι, θα καταφέρουν να στεφθούν νικητές; Ό,τι κι αν γίνει αυτό που θέλουν περισσότερο είναι το μήνυμα της αναγκαιότητας για ειρήνη να φτάσει παντού… να ακουστεί! Και  πόλεμος να είναι μια έννοια που θα αφορά μόνο στο παρελθόν. Γιατί αυτή θα είναι μια πραγματική νίκη, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν ανέβουν καν στη σκηνή για να τραγουδήσουν…

Ακούστε το τραγούδι της Ουκρανίας εδώ https://www.youtube.com/watch?v=foqgjD_SNss

 

Της Βένιας Αντωνίου