11 και 12). Oι μισθοί στην Ελλάδα & η 4ήμερη εργασία

Ξέρετε ποιοι είναι οι μισθοί στην Ελλάδα το 2022; Θεωρείτε ότι θα αποδίδατε καλύτερα αν εργαζόσασταν 4 ημέρες την εβδομάδα;

Η αγορά εργασίας έχει επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας τον Μάρτιο του 2022, μετά από μια σχεδόν δεκαετία μνημονίων και την περίοδο της πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ανεργία υποχωρεί στο 13,3% σε επίπεδα δηλαδή προ μνημονίων.

1 στους 4 έχει μικτές αποδοχές έως 1250€ τον μήνα

Αναφορικά με τα επίπεδα μισθών, 1 στους 4 λαμβάνουν συνολικές
μηνιαίες μικτές αποδοχές μέχρι 1250€, ενώ για 1 στους 2 Έλληνες δεν
ξεπερνούν τα 1850€.

Ποιοι αμείβονται καλύτερα

Η ηλικιακή ομάδα 35 – 44 είναι η καλύτερα αμειβόμενη στη χώρα μας και κυμαίνεται κοντά στα 1900€ μηνιαίως. Το 15% αυτών λαμβάνει από 2750€ έως 3834€ κάθε μήνα. Από την άλλη, το 35% των νέων και κυρίως απόφοιτων αμείβεται λιγότερο από 1000€ μικτά το μήνα. Επίσης, στις ηλικίες 55+ οι αμοιβές παρουσιάζουν πτώση συγκριτικά με την ηλικιακή ομάδα 45-54 κατά 8%. Κατά μέσο όρο στη χώρα μας οι άνδρες αμείβονται κατά 11,5% περισσότερο από τις γυναίκες.

Εν αναμονή της αύξησης του κατώτατου μισθού
Η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη αύξηση του κατώτατου
μισθού ξεκίνησε, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει ότι η νέα
πρόσθετη αύξηση κατώτατου μισθού αναμένεται τον Μάιο του 2022. Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 663€ (αύξηση κατά
2%), η νέα αύξηση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 6%, με τον κατώτατο μισθό να φτάνει τα 703€.

info

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Pricefox.gr με στοιχεία από το
paylab.

 

Χ Ρ Ι Σ Τ Ι Ν Α

Από εδώ να αρχίζει η δεύτερη σελίδα

Η 4ήμερη εργασία θα είναι η λύση στην επαγγελματική εξουθένωση;

Ήδη από το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το “burnout” ως ξεχωριστό σύνδρομο υγείας και κάλεσε τους εργοδότες να λάβουν μέτρα προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των εργαζομένων. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας εκτίμησε ότι το 2016 οι υπερβολικά πολλές ώρες εργασίας συνέβαλαν σε 2,8 εκατομμύρια θανάτους -κυρίως λόγω καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών.

Το wellbeing κερδίζει έδαφος

Πολλές εταιρείες πλέον υιοθετούν ένα σύγχρονο μοτίβο εργασίας όπου η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ευεξίας (wellbeing) κερδίζουν έδαφος. Ο κανόνας του «οι περισσότερες ώρες εργασίας θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε σχέση με τους ποσοτικούς στόχους» φαίνεται να είναι ξεπερασμένος. Αυτό γιατί οι εργαζόμενοι που υποφέρουν από εξουθένωση έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγικότητα. Επιπλέον, συχνό είναι το φαινόμενο πολλοί ταλαντούχοι νέοι να στρέφονται σε άλλες επαγγελματικές επιλογές για να βρουν ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής.

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την 4 Day Week Global, έναν παγκόσμιο οργανισμό συμβουλευτικού χαρακτήρα που προωθεί τις μειωμένες εβδομάδες εργασίας, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 50 εταιρείες και περίπου 2.000 υπαλλήλους που εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς καμία μείωση στους μισθούς τους.

info

H Ελλάδα πρόσφατα ενσωμάτωσε τη νέα εργασιακή νομοθεσία που προβλέπει τη δυνατότητα των εργαζομένων να εργάζονται 4 ημέρες την εβδομάδα μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη. Η νέα εργασιακή νομοθεσία προβλέπει την πλήρη απασχόληση σε 40 ώρες εργασίας, οι
οποίες μπορούν να κατανέμονται σε 4 μόνο ημέρες εβδομαδιαίως, μετά από αίτημα του εργαζόμενου και με περιορισμένη, κατ’ έτος, χρονική διάρκεια.

Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς Cluster Head του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία δηλώνει σχετικά: «Αν και η επαγγελματική εξουθένωση δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ο Covid-19 ενέτεινε το πρόβλημα αναδεικνύοντάς το ως μία από τις προκλήσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι πολύ σημαντική για την υγεία των εργαζομένων και οι οργανισμοί θα πρέπει να εξασφαλίσουν πως οι άνθρωποί τους έχουν την κατάλληλη στήριξη για να την επιτύχουν. Το βέβαιο είναι πως οι πολιτικές που έχουν στο επίκεντρο την ψυχική υγεία και ευεξία των εργαζομένων δεν είναι μόνο προς όφελος των εργαζομένων αλλά και των οργανισμών. Τα μεγαλύτερα όμως οφέλη θα προκύψουν για τους οργανισμούς ως μια ευκαιρία να προσελκύσουν νέα ταλέντα, σε μια αγορά όπου αναζητά ευελιξία στο ωράριο και τις ημέρες εργασίας. Οι εργαζόμενοι, οι ηγέτες και οι κυβερνήσεις καλούνται να υιοθετήσουν μια κουλτούρα που οι άνθρωποι θέλουν να εργάζονται πιο έξυπνα, όχι περισσότερο».

Tης Βένιας Αντωνίου