3,4). Rossgram… το Instagram της Ρωσίας

Μετά το «μαύρο» που έριξε η Ρωσία στην πρόσβαση των χρηστών στο Instagram, ετοιμάζεται μέσα στον Μάρτιο να λανσάρει το Rossgram.

To Instagram, η πλατφόρμα κονωνικής δικτύωσης που ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Meta, δεν είναι πλέον προσβάσιμο στη Ρωσία, επειδή το Κρεμλίνο το κατηγορεί για υποκίνηση βίας κατά των Ρώσων αναφορικά με τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο μπλοκάροντας την πρόσβαση των Ρώσων χρηστών στη διάσημη πλατφόρμα διατείνεται ότι προστατεύει ουσιαστικά τους Ρώσους.

Ειδικότερα, το Instagram συγκαταλέγεται στη λίστα των ιστόποτων «περιορισμένης πρόσβασης», η οποία δημοσιεύθηκε από το ρωσικό όργανο ελέγχου και λογοκρισίας των τηλεπικονωνιών και των μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor. Η εφαρμογή Refresh δεν λειτουργεί στο Instagram, το οποίο δεν είναι πλέον προσβάσιμο χωρίς VPN. Στη λίστα περιλαμβάνεται το Facebook, το Twitter και πολλά μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν το Κρεμλίνο.

Ρώσοι προγραμματιστές αναπτύσσουν το δικό τους Instagram

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία επενδύει σε εγχώριες τεχνολογίες, όπως το έξυπνο κινητό AYYA T1 που παράγει η κρατική Rostec. Επίσης, τον Νοέμβριο, η Gazprom Media παρουσίασε την εφαρμογή Yappy ως το αντίπαλο δέος του TikTok. Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρηματίες και προγραμματιστές στη Ρωσία ετοιμάζονται να λανσάρουν κοινωνική εφαρμογή φωτογραφιών αποσκοπώντας να καλύψουν το κενό που αφήνει το Instagram μετά την απαγόρευσή του.

Έτσι, το Rossgram είναι η ρωσική απάντηση στο Instagram και θα προσφέρει πρόσθετες λειτουργίες όπως συνδρομητικό περιεχόμενο. Θα μπορεί να χρησιμοποιείται μέσω συσκευών Android και iOS. Η επίσημη λειτουργία του κοινωνικού δικτύου τοποθετείται στις 28 Μαρτίου, όμως για τους απλούς χρήστες η εφαρμογή θα ανοίξει τον Απρίλιο.

«Ο συνεργάτης μου Κίριλ Φιλιμόνοφ και η ομάδα προγραμματιστών μας ήταν ήδη έτοιμη για μια τέτοια τροπή των γεγονότων και αποφάσισαν να μην χάσουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το ρωσικό ανάλογο ενός δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου που αγαπούν οι συμπατριώτες μας.» πόσταρε στο VKontante ο Αλεξάντερ Ζόμποφ, επικεφαλής δημόσιων σχέσεων της πρωτοβουλίας.

Η πλευρά του Instagram για το «μαύρο» της Ρωσίας

Σύμφωνα με την εταιρεία, θα ήταν λάθος να εμποδίσει τους πολίτες της Ουκρανίας να «εκφράσουν την οργή και την αντίστασή τους απέναντι στις στρατιωτικές δυνάμεις που εισβάλλουν». Στη συνέχεια η Meta αναθεώρησε εκ νέου την πολιτική για τη ρητορική μίσους ώστε να απαγορεύει τις προτροπές για δολοφονία του Πούτιν.

«Διαζύγιο» από της Δύση…

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση δεν είναι πλέον τεταμένες αλλά βαδίζουν προς ένα πολύ σκληρό διαζύγιο. Οι αποκλεισμοί και οι απαγορεύσεις, καθώς και οι «λύσεις εκ των έσω» καταδεικνύουν την πολυδιάστατη διάρρηξη δεσμών.

Της Βένιας Αντωνίου