Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ εξέδωσε έναν οδηγό επιβίωσης σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με πυρηνικό όλεθρο.
Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ, φέρνει στη δημοσιότητα έναν ειδικό οδηγό για εφιαλτικές περιπτώσεις που όλοι απευχόμαστε. Ο συγκεκριμένος οδηγός που δημοσιεύθηκε μεταξύ άλλων αναφέρει τα παρακάτω:
Το πρώτο και πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουμε υπό την απειλή πυρηνικής καταστροφής είναι να μπούμε μέσα στο έδαφος. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Να βρούμε ασφαλές καταφύγιο σε κάποιο υπόγειο.
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει αμέσως είναι “πώς θα επιβιώσουμε εκεί”.
Οι συμβουλές που μας δίνει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ είναι:
Να εξασφαλίσουμε πως θα έχουμε μαζί μας νερό τουλάχιστον για τις πρώτες 72 ώρες από τη στιγμή που θα πέσει η πυρηνική βόμβα. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ο άνθρωπος κατά μέσο όρο χρειάζετα 3,5 λίτρα νερό την ημέρα.
Θα πρέπει να έχουμε προμήθειες φαγητού για τουλάχιστον 3 μέρες. Το φαγητό μας επομένως θα είναι συσκευασμένο ώστε να μπορεί να διατηρηθεί για όσο περισσότερο γίνεται.
Θα πρέπει ακόμα μαζί μας ένα ραδιόφωνο που λειτουργεί με μπαταρίες. Σε περίπτωση βομβαρδισμού δεν θα υπάρχει τίποτα που να λειτουργεί… Κινητά τηλέφωνα, ίνετρνετ, τηλεόραση… Επομένως μόνο μέσω ραδιοφώνου θα γίνεται η επικοινωνία και η όποια ενημέρωση.
Απαραίτητο είναι και το κουτί πρώτων βοηθειών, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.
Ένας φακός με μπαταρίες είναι σημαντικός, αν λάβουμε υπόψη μας ότι δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό.
Επιπρόσθετα πρέπει να έχουμε μαζί μας σφυρίχτρα, επειδή, όπως και στους σεισμούς, η σφυρίχτρα βοηθάει να εντοπιστεί κάποιος που έχει εγκλωβιστεί κάτω από τα χαλάσματα.
Η μάσκα με φίλτρο ενεργού άνθρακα είναι επίσης κάτι που δεν πρέπει να λείπει.
Τέλος, υγρά μαντηλάκια, για λόγους υγιεινής, χάρτες της περιοχής, όπως επίσης και μια εργαλειοθήκη με τα βασικά εργαλεία, θα φανούν πολύ χρήσιμα.
Της Βένιας Αντωνίου