4)Τουρίστες σε… αναμονή!

Πλησιάζουμε προς την έναρξη της τουριστικής περιόδου και τα νέα δεδομένα έχουν αλλάξει τοπίο. Μετά από ήδη δύο δύσκολες χρονιές, τι προβλέπεται για φέτος;

Οι εκπρόσωποι της ECTAA, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού φορέα οργανωμένου τουρισμού που εκπροσωπεί τις ενώσεις τουριστικών γραφείων και tour operator της Ευρώπης, σε πρόσφατη συνεδρίαση ανέφεραν ότι μέχρι τώρα δεν καταγράφονται ακυρώσεις ταξιδιωτικών προγραμμάτων, ωστόσο η ροή των κρατήσεων έχει ανακοπεί, και οι  ταξιδιώτες τηρούν στάση αναμονής, υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή έντονος προβληματισμός εκφράζεται και για τις επιπτώσεις της ανόδου του κόστους καυσίμων, τον πληθωρισμό και κατ’ επέκταση τις επιπτώσεις που θα έχουν στο μπάτζετ των τουριστών.

Έως 830.000 οι χαμένες αεροπορικές θέσεις φέτος για Ελλάδα από Ρωσία Ουκρανία, Λευκορωσία

Οι απώλειες των αεροπορικών θέσεων που είχαν προγραμματιστεί για τη φετινή σεζόν από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία για την Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα κυμανθούν από 600.000 έως 830.000 εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Τόσο η αγορα της Ρωσίας όσο και της  Ουκρανίας είναι σημαντικές για την ελληνική τουριστική οικονομία.

Μάλιστα στο παρελθόν, οι Ρώσοι ταξιδιώτες στη χώρα μας είχαν φτάσει και το 1,3 εκατομμύρια, ενώ πέρσι από την Ουκρανία ήρθαν 130.000 τουρίστες στην Ελλάδα. Η Κρήτη απορροφούσε το 50% των επισκεπτών από τις δυο χώρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι απώλειες για την Ελλάδα από αυτές τις αγορές ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τις 700.000.

Έρχεται το 8ο Travel Trade Athens με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων

Εν τω μεταξύ η κορυφαία διεθνής διοργάνωση των επαγγελματιών του τουρισμού επιστρέφει φέτος στην Αθήνα με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων. Το Travel Trade Athens δίνει στις 9 και 10 Μαΐου το 8ο ραντεβού του στην Αθήνα, προσφέροντας μία από τις σημαντικότερες ευκαιρίες συνάντησης στους έλληνες και ξένους επαγγελματίες τουρισμού. Η διοργάνωση υλοποιείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), μέσω του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων Ευρώπης.

Της Βένιας Αντωνίου