2).Φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!!

Μια από τις αγαπημένες μου σκηνές στην ταινία Forrest Gump είναι όταν ο πατέρας συναντά τον γιο για πρώτη φορά και κάθεται στο πάτωμα μαζί του για να παρακολουθήσει το Sesame Street. Γέρνουν το κεφάλι τους προς τα αριστερά από κοινού, ως απόδειξη των κοινών τους γονιδίων. Θα μπορούσαμε να το σκεφτούμε αυτό ως μαθημένη συμπεριφορά, αλλά πώς μπορεί να είναι αυτό αν μόλις γνωρίστηκαν;

Όπως αποδεικνύεται, αυτή η γλυκιά κινηματογραφική στιγμή έχει στην πραγματικότητα ένα θεμέλιο σε κάποια συναρπαστική επιστήμη. Οι κανόνες της γενετικής κληρονομικότητας υπαγορεύουν ότι το DNA σας περνάει στα παιδιά σας.

Αλλά οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η γενετική κληρονομικότητα μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από αυτό. Εκτός από το να κληρονομήσετε τα μπλε μάτια του μπαμπά σας ή το ύψος της μαμάς σας, θα μπορούσατε να κληρονομήσετε μια συμπεριφορά, φόβο ή τάση που βίωσε ή έμαθε η μαμά ή ο μπαμπάς σας.

Η οικογενειακή ζωή όπως τη βιώνουμε σήμερα είναι ουσιαστικά μια πρόβα για την επόμενη γενιά. Κάθε γενιά είναι άλλο ένα κομμάτι σε μια μεγάλη αλυσίδα ζωής που κληρονομήσαμε και μεταφέρουμε στα παιδιά μας.

Ο τρόπος με τον οποίο οι οικογένειες μεταδίδουν τις παραδόσεις και τις συμπεριφορές τους είναι μέσω οικογενειακών “σεναρίων”. Αυτά τα “σενάρια” περιγράφουν τους αποδεκτούς τρόπους συμπεριφοράς, ομιλίας, ακόμη και σκέψης. Είναι ουσιαστικά η κοινή προσδοκία για το πώς πρέπει να είναι η ζωή.

Νομίζω, πως με έχεις μάθει πια και ξέρεις από μόνος σου πότε ακολουθεί και Sparkling Room, σωστά; Σωστά, ακολουθεί.

Tip of the Day: Aν αναρωτιέστε γιατί νιώθετε ότι έχετε μετατραπεί στη μαμά σας, δεν είστε μόνοι. Η έρευνα έχει δείξει ότι είναι δυνατό οι περιβαλλοντικές πληροφορίες να κληρονομηθούν βιολογικά μέσω χημικών αλλαγών που συμβαίνουν στο DNA, αλλά στην πραγματικότητα δεν αλλάζουν την ίδια τη γενετική αλληλουχία.