Γιατί οι Έλληνες στράφηκαν στην επιχειρηματικότητα

Οι Έλληνες στράφηκαν στην επιχειρηματικότητα για να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας!

Την Ετήσια Έκθεση για την Επιχειρηματικότητα 2020-2021 παρουσίασε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα Global Entrepreneurship Monitor.

Η πανδημική κρίση άλλαξε την καθημερινότητα των πολιτών και πολλοί στράφηκαν στην επιχειρηματικότητα. Το βασικό κίνητρο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, καθώς καταγράφεται δυσαρέσκεια από το επίπεδο αμοιβών σε θέσεις εξαρτημένης εργασίας. Στράφηκαν όμως στην επιχειρηματικότητα και για σαφείς βιοποριστικούς λόγους: το 69% δηλώνει ως βασικό κίνητρο τον βιοπορισμό, ειδικά οι γυναίκες, καθώς οι «δουλειές είναι λίγες», το 46% δηλώνει την ανάγκη απόκτησης μεγαλύτερου εισοδήματος, ενώ το 35,7% δηλώνει ότι συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση.

Καινοτομία & εξωστρέφεια

Το 19% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων δηλώνει ότι τα προϊόντα ή υπηρεσίες που θα προσφέρει είναι νέα και καινοτόμα για τη χώρα του, όσο περίπου και το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Επιπλέον, οι όροι εξωστρέφειας των νέων εγχειρημάτων βελτιώνονται ελαφρά, καθώς το 40% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων δηλώνει ότι απευθύνεται και στη διεθνή αγορά έναντι μόλις 30% το προηγούμενο έτος.

Προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα

Από την έρευνα των ειδικών εμπειρογνωμόνων της επιχειρηματικότητας προκύπτει ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν σε έναν βαθμό στα νέα δεδομένα, ενώ φαίνεται να τροποποίησαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν, δείχνοντας μάλιστα ιδιαίτερη ευελιξία κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Ακόμα, φαίνεται ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για τη ρευστότητα και για τη διασφάλιση της απασχόλησης των πληττόμενων επιχειρήσεων αξιολογήθηκαν θετικά. Ενθαρρυντικό είναι τέλος ότι ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ελλάδα διακρίνεται για την ψηφιοποίηση των θεσμικών διαδικασιών της.

Η αριθμητική υπεροχή των νέων επιχειρηματιών έναντι των επίδοξων, η σταθερή συμμετοχή στην επιχειρηματικότητα ατόμων με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και η διατήρηση σε υψηλό επίπεδο της καθιερωμένης επιχειρηματικότητας συγκαταλέγονται στις θετικές εξελίξεις αναφορικά με τη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.