5 και 6) .Τα 3D εκτυπωμένα σπίτι είναι εδώ!

Στο μέλλον θα μένουμε σε εκτυπωμένα σπίτια λένε κάποιοι. Το μέλλον ωστόσο είναι ήδη εδώ…

Η αγορά σπιτιού είναι… ακριβή υπόθεση, γι’ αυτό και η απόκτηση οικονομικών κατοικιών είναι ένα μεγάλο στοίχημα.

3D σπίτια – Πώς έγινε η αρχή

Η SQ4D είναι μία αμερικανική εταιρεία που σχεδίασε έναν βιομηχανικού μεγέθους 3D εκτυπωτή προκειμένου να μπορεί να εκτυπώσει ένα 3D Printed σπίτι σε πραγματικό μέγεθος στην περιοχή που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, όμως η εκτύπωση και η κατασκευή του σπιτιού γίνεται με μπετόν. Η SQ4D τοποθετεί τον τρισδιάστατο εκτυπωτή στον χώρο που θα χτίσει το σπίτι μέσα σε 6 με 8 ώρες. Σε μόλις δύο ημέρες μπορεί να είναι πανέτοιμο ένα 3D Printed σπίτι 580 τετραγωνικών μέτρων! Πώς γίνεται αυτό; Αρχικά ο εκτυπωτής απλώνει το μπετόν σε στρώματα και δημιουργούνται τα θεμέλια. Στη συνέχεια σειρά έχουν οι εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού.

Σπίτι σε 24 ώρες!

Τον Δεκέμβριο του 2016, η Apis Cor, μία startup με έδρα της το Σαν Φρανσίσκο, σε συνεργασία με τη ρωσική κατασκευαστική Pik, χρησιμοποίησε έναν φορητό 3D εκτυπωτή για να κατασκευάσει σε μόλις 24 ώρες την πρώτη πλήρως εκτυπωμένη κατοικία στον πλανήτη. Ένα σπίτι 38 τετραγωνικών μέτρων, φουτουριστικού design που διαθέτει σαλόνι, κρεβατοκάμαρα και μπάνιο.

Τα + του 3D εκτυπωμένου σπιτιού

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα ενός τρισδιάστατου εκτυπωμένου σπιτιού είναι η ανθεκτικότητά του. Για ένα 3D εκτυπωμένο σπίτι χρησιμοποιείται μίγμα τσιμέντου υψηλής αντοχής. Επίσης, μιλάμε για μία διαδικασία που δεν είναι ούτε χρονοβόρα ούτε κοστοβόρα συγκριτικά με την αγορά ενός συμβατικού σπιτιού. Δεδομένου ότι πρόκειται για μία αυτοματοποιημένη κατασκευαστική διαδικασία γνωρίζουμε από την αρχή την ποσότητα του υλικού που θα χρειαστεί για την κατασκευή του σπιτιού. Έτσι, εκτός του ότι αποφεύγονται τα περιττά έξοδα, περιορίζονται και τα οικοδομικά απόβλητα.

Το πρώτο χωριό όπου όλα τα σπίτια είναι εκτυπωμένα!

Στην Nacajuca, που βρίσκεται στο Μεξικό, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός New Story σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία Échale και την τεχνολογική εταιρεία Icon καατσκεύασαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους σπίτια για Μεξικανούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τα σπίτια έχουν επιφάνεια 47 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτουν δύο υπνοδωμάτια, κουζίνα και μπάνιο. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της υποβαθμισμένης περιοχής ζούσαν έως τότε σε αυτοσχέδια, τσίγκινα σπίτια. Αν και τα σπίτια είναι μικρά, είναι ανθεκτικά καθώς η Nacajuca βρίσκεται σε σεισμική ζώνη. Τα σπίτια μάλιστα έχουν περάσει και crash test αφού μετά την εγκατάστασή τους σημειώθηκε σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην περιοχή και όλα τα σπίτια παρέμειναν άθικτα.

Της Βένιας Αντωνίου