9).Τα μυστικά της ορχιδέας

Η μέρα της ορχιδέας είναι στις 16 Απριλίου!

Η ορχιδέα είναι ένα πολύ αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που με τα εντυπωσιακά λουλούδια του ομορφαίνουν τον χώρο. Με την κατάλληλη περιποίηση μας συντροφεύει για πολύ καιρό.

Η πιο δημοφιλής ορχιδέα είναι η Phalaenopsis, η ονομασία της οποίας προέρχεται από τα Ελληνικά και σημαίνει «Φάλαινα – Φαλαινοειδές». Μια ορχιδέα Phalaenopsis που βρίσκεται σε έναν φωτεινό χώρο, που όμως δεν εκτίθεται άμεσα στον ήλιο, με συστηματικό πότισμα μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια.

Η ορχιδέα Cymbidium είναι η πιο δημοφιλής ορχιδέα για εξωτερικό χώρο. Αναπτύσσεται στο χώμα και μπορούμε να τη φυτέψουμε είτε στο έδαφος είτε σε γλάστρα. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες και χρειάζεται αρκετό φως.

Ήξερες ότι…

Το όνομα «ορχιδέα» προέρχεται από τη λέξη «όρχις» και ονομάστηκε έτσι από τον αρχαίο βοτανολόγο Θεόφραστο, κατά τον οποίο οι ρίζες της μοιάζουν με συγκεκριμένο μέρος της ανδρικής ανατομίας.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι η ορχιδέα ήταν σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας. Πίστευαν μάλιστα ότι τρώγοντας κονδύλους ορχιδέας θα μπορούσαν να αποκτήσουν αγόρια.

Η μεταφύτευση της ορχιδέας πρέπει να γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της, για να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα λουλούδια της.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ποτίσματος είναι να βυθίζουμε το γλαστράκι σε μια λεκάνη με λίγο χλιαρό νερό.

Τα μπουμπούκια της ορχιδέας ξεραίνονται όταν ο χώρος που βρίσκεται δεν έχει ικανοποιητική υγρασία.

tip

Tα ειδικά διάφανα γλαστράκια για ορχιδέες μας επιτρέπουν να βλέπουμε ότι οι ρίζες παραμένουν υγιείς καθώς η υπερβολική ποσότητα υγρασίας μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα.