Εκτογένεση: Το μέλλον της… γέννησης;

Έχετε ακούσει ποτέ τη λέξη «εκτογένεση»; Έχετε σκεφτεί ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να έρχονται στον κόσμο… αλλιώς;

Μπορεί το έμβρυο να αναπτυχθεί μέσα σε μία μήτρα αλλά όχι μέσα σε ένα σώμα; Η εκτογένεση είναι η διαδικασία κατά την οποία το έμβρυο αναπτύσσεται έξω από το σώμα.

Biobag: Το πρώτο βήμα προς την εκτογένεση

Ερευνητές του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ, το 2017 ανακοίνωσαν την ανάπτυξη μιας τεχνητής μήτρας. Το “biobag” αναπτύχθηκε με σκοπό να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης των πρόωρων μωρών. Η τεχνητή μήτρα έχει δοκιμαστεί έως τώρα μόνο σε έμβρυα από αμνούς. Μάλιστα οι αμνοί μπορούν να αναπτυχθούν με επιτυχία στο biobag, με το γηραιότερο αρνί να έχει φτάσει σε ηλικία άνω του ενός έτους.

Τα οφέλη

Τα οφέλη της εκτογένεσης είναι πολλά και σημαντικά. Οι τεχνητές μήτρες θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές των μωρών που γεννιούνται πρόωρα. Επίσης, θα βοηθούσαν αποτελεσματικά τα ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν με τον συμβατικό τρόπο και θα έδιναν στους ομοφυλόφιλους νέες επιλογές γονιμότητας. Επιπλέον, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορούσαν να γίνουν γονείς. Οι τεχνητές μήτρες θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα υγιέστερο περιβάλλον για το έμβρυο, εξαλείφοντας κάποιους κινδύνους που περνούν μέσω του πλακούντα από τη μητέρα.

Οι προβληματισμοί

Ποιος θα χρηματοδοτήσει την τεχνολογία της εκτογένεσης και ποιο θα είναι το… ίδιον όφελος; Ενδέχεται στην πορεία του χρόνου, αν η τεχνολογία «επιβάλλει» την εκτογένεση, ο φυσιολογικός τοκετός να συνδεθεί με τη φτώχεια αλλά ακόμα και με μια συγκεκριμένη τάξη ή φυλή… Μπορεί επομένως να οδηγηθούμε σε ταξικούς διαχωρισμούς, αν λάβουμε υπόψη μας ότι το κόστος της εκτογένεσης θα είναι για πολλούς αποθαρρυντικός παράγοντας. Θα προκύψουν αναπόφευκτα ζητήματα ηθικής αλλά θα είναι αναγκαία και η νομική θωράκιση.

Το όραμα του Μπουλέτι…

Ο Κάρλο Μπουλέτι είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Γέιλ. Οραματίζεται έναν κόσμο όπου η εκτογένεση θα είναι συνηθισμένη και φυσικά θα είναι πιο εύκολο για ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά, όπως και για γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Θεωρεί πως η κοινωνία θα σημειώσει σημαντική πρόοδο με «μια καινούργια γονεϊκή ισορροπία όπου άνδρες και γυναίκες πλέον δεν θα έχουν πρωτεύοντες και δευτερεύοντες ρόλους».