Φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers! Καλό μήνα!!!

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι γονείς έχουμε αρχίσει να περνάμε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μας. Αυτό σημαίνει ότι οι σύγχρονες μαμάδες και οι σύγχρονοι μπαμπάδες προσεγγίζουμε πιο υπεύθυνα το ζήτημα της ανατροφής του παιδιού μας και αυτό το γεγονός χαροποιεί ψυχολόγους και δασκάλους. Αλλά και ο πιο υπεύθυνος γονιός δεν προστατεύεται πλήρως από τα λάθη. Για παράδειγμα, η χρήση τυχαίων και μη καλά μελετημένων φράσεων μπορεί να επηρεάσει την ψυχική ευημερία ενός παιδιού.

Part 1

“Είσαι τόσο όμορφος!”

Οι ψυχολόγοι συνιστούν να μην εστιάζουν την προσοχή των παιδιών στην ομορφιά τους. Όταν μεγαλώνει, ένα παιδί μπορεί να καταλήξει να πιστεύει ότι η εμφάνιση είναι το μόνο που έχει σημασία και μπορεί να επικεντρωθεί σε μικρές ατέλειες. Τελικά, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν ένα σωρό συμπλέγματα και να χάσουν πολύτιμο χρόνο, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αυτο-ανάπτυξη και δημιουργικότητα.

«Εγώ έβαζα 100 γκολ όταν ήμουν στην ηλικία σου!»

Οι συγκρίσεις που δεν είναι υπέρ του παιδιού είναι πάντα οδυνηρές γι’ αυτό. Επιπλέον, όταν συγκρίνονται όχι με κάποιον γείτονα ή θείο, αλλά με τους δικούς τους γονείς που είναι οι ιδανικοί ενήλικες του παιδιού, η προσβολή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Οι συνεχείς συγκρίσεις αγχώνουν το παιδί, μειώνουν την αυτοεκτίμησή του και μπορούν ακόμη και να γίνουν ο λόγος που μπορεί να αποστασιοποιηθεί από τους γονείς του.

«Όχι όχι, μην πας εκεί! Είναι επικίνδυνο!”

Το άγχος και η ανησυχία για τα παιδιά μας είναι κάτι φυσιολογικό για τους γονείς. Ωστόσο, η επιθυμία να τα προστατεύσουμε, κυριολεκτικά από τα πάντα και το να είμαστε υπερπροστατευτικοί μπορεί να προκαλέσει στο παιδί «σύνδρομο Πίτερ Παν». Συνήθως, τα άτομα άνω των 30 υποφέρουν από αυτό (τις περισσότερες φορές είναι άνδρες): αρνούνται να ωριμάσουν, είναι ασυνεπή και συναισθηματικοί σαν παιδιά. Είναι δύσκολο για αυτούς τους ανθρώπους να φτιάξουν οικογένεια, δεν θέλουν να κάνουν παιδιά και να αναλάβουν την ευθύνη για τον εαυτό τους.

“Φυσικά ναι!”

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεις «όχι» στο παιδί σου, αλλά το να το ευχαριστείς πάντα είναι μερικές φορές χειρότερο από μια άρνηση. Η επιτρεπτική γονική μέριμνα τελικά κάνει κακό σε όλα τα μέλη αυτής της διαδικασίας. Μια μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες έδειξε ότι η ανεκτικότητα είναι μια έμμεση αιτία για να μπλέξει ένα παιδί με τις “λάθος” παρέες, όπου επηρεασμένο από τις νέες του γνωριμίες, μπορεί να βρεθεί σε μπελάδες ακόμη και να διαπράξει κάτι κακό.

Tip of the Day: Ποτέ μην αφήνεις τις φοβίες σου ως άνθρωπος να διαπαιδαγωγήσουν το παιδί σου. Πολλές φορές δεν έχει σημασία τι διδάσκεις εσύ στα παιδιά σου αλλά τι εφόδια τους δίνεις ώστε να εξελιχθούν σε υγιείς ψυχικά ενήλικες… Αύριο ξαναφτιάχνουμε καφέ και τα λέμε στις 9 για το δεύτερο μέρος…