Η “πράσινη” πόλη πρότυπο για όλο τον κόσμο!

Ο καύσωνας έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους στην Ευρώπη και υπάρχει μία πόλη που μας δίνει “πράσινα” μαθήματα… Είναι η επονομαζόμενη “πρωτεύουσα των Άλπεων”.

Η Γκρενόμπλ, που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 213 μέτρων ανάμεσα σε δύο ποταμούς και τρεις ορεινούς όγκους των γαλλικών Άλπεων, είναι η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022. Δίνει τη δική της μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και αξίζει να τη μελετήσουμε!

«Το 2050 η επικράτειά μας θα βιώνει το καλοκαίρι αρκετές εβδομάδες καύσωνα και χειμώνα χωρίς χιόνι» προειδοποίησε πρόσφατα ο δήμαρχος της Γκρενόμπλ, Ερίκ Πιόλ, τους συμπολίτες του.

Ο Πιέρ Βερί, αντιπρόεδρος της μητροπολιτικής περιοχής της Γκρενόμπλ λέει χαρακτηριστικά:

“Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις”.

Παραδείγματα προς μίμηση

– Σε όλη την Γκρενόμπλ έχει τεθεί όριο ταχύτητας 30 χιλιομέτρων, καθιστώντας την έτσι τη μεγαλύτερη ζώνη χαμηλών εκπομπών ρύπων (ZFE) στη Γαλλία.

– Από 2025 στην περιοχή θα απαγορευτούν τα οχήματα ντίζελ.

– Η πόλη διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο τραμ.

– Ο στόλος των αστικών λεωφορείων είναι χαμηλών ρύπων. Μεγάλο μέρος του κινείται με βιοαέριο, το οποίο παράγεται από λάσπη λυμάτων από το τοπικό εργοστάσιο επεξεργασίας νερού.

– Η περιοχή διαθέτει ποδηλατικό δίκτυο περίπου 500 χιλιομέτρων.

“Πράσινα” σχέδια

Μέσα στην επόμενη οκταετία, θα έχουν φυτευτεί 15.000 δέντρα στην πόλη. Ως το 2050, ο στόχος είναι οι χώροι πρασίνου να καλύπτουν το 40% της έκτασής της. Επιπλέον, κατασκευάζονται πολλά νέα πάρκα και οάσεις δροσιάς και αξιοποιείται το βρόχινο νερό. Απώτερος στόχος είναι η διαμόρφωση ενός αυθεντικού, βιώσιμου μέλλοντος για την πόλη και τους συνολικά περίπου 700.000 κατοίκους της μητροπολιτικής περιοχής της.

Γνωρίζατε ότι…

Το μητροπολιτικό δίκτυο θέρμανσης της Γκρενόμπλ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γαλλία και χρησιμοποιεί 80% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέχρι το 2030 ο στόχος είναι να φτάσει το 100%.