Ο ελέφαντας και το σχοινί

SayYessers καλημέρα σας!!!

Παρασκευούλα σήμερα με ιστορία…

Ένας κύριος περπατούσε μέσα από ένα στρατόπεδο ελεφάντων και παρατήρησε ότι οι ελέφαντες δεν κρατούνταν σε κλουβιά ούτε κρατούνταν με αλυσίδες…

Το μόνο που τους εμπόδιζε να δραπετεύσουν από το στρατόπεδο, ήταν ένα μικρό κομμάτι σχοινιού δεμένο στο ένα πόδι τους.

Καθώς ο άντρας κοίταζε τους ελέφαντες, ήταν εντελώς μπερδεμένος ως προς το γιατί οι ελέφαντες δεν χρησιμοποίησαν απλώς τη δύναμή τους για να σπάσουν το σχοινί και να ξεφύγουν από το στρατόπεδο. Θα μπορούσαν εύκολα να το κάνουν, αλλά αντίθετα, δεν προσπάθησαν καθόλου.

Περίεργος και θέλοντας να μάθει την απάντηση, ρώτησε έναν εκπαιδευτή που ήταν κοντά γιατί οι ελέφαντες απλώς στέκονταν εκεί και δεν προσπάθησαν ποτέ να ξεφύγουν.

Ο εκπαιδευτής απάντησε:

«Όταν είναι πολύ μικρά και πολύ μικρότερα χρησιμοποιούμε σχοινί ίδιου μεγέθους για να τα δένουμε και, σε αυτή την ηλικία, αρκεί να τα κρατάμε. Καθώς μεγαλώνουν, ρυθμίζονται να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να απομακρυνθούν. Πιστεύουν ότι το σχοινί μπορεί ακόμα να τους κρατήσει, έτσι δεν προσπαθούν ποτέ να απελευθερωθούν».

Ο μόνος λόγος που οι ελέφαντες δεν απελευθερώνονταν και δεν δραπέτευαν από το στρατόπεδο ήταν ότι με την πάροδο του χρόνου υιοθέτησαν την πεποίθηση ότι απλά δεν ήταν δυνατό.

Tip of the Day: Οι πεποιθήσεις που έχουμε στη ζωή μας είναι εξαιρετικά σημαντικές γιατί έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν την πραγματικότητά μας λόγω της λειτουργίας του Νόμου της έλξης (θα σου μιλήσω τη Δευτέρα γι’ αυτό). Αν δεν αλλάξουμε τις περιοριστικές πεποιθήσεις μας, γίνονται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία και δεν μπορούμε να απελευθερωθούμε από τις αλυσίδες των περιορισμών που επιβάλλονται από τον ίδιο τον εαυτό μας. Όπως πολύ σωστά είπε η συγγραφέας Marianne Williamson “Τίποτα δεν σε δεσμεύει εκτός από τις σκέψεις σου, τίποτα δεν σε περιορίζει εκτός από τον φόβο σου και τίποτα δεν σε ελέγχει εκτός από τις πεποιθήσεις σου.”

Όπως δείχνει η ιστορία του ελέφαντα και του σχοινιού, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι μια πίστη και η πραγματική αλήθεια μπορεί να είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Επομένως, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε και να αφήσουμε τις περιοριστικές πεποιθήσεις που μπορεί να μας κρατούν πίσω στη ζωή μας.