Οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζεις!

Η καλή ποιότητα ζωής είναι το ζητούμενο όλων… Σε ποιες πόλεις όμως αξίζει να ζει κανείς λόγω του υψηλού βιοτικού επιπέδου τους;

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit (EIU) η πρωτεύουσα της Αυστρίας βρίσκεται και φέτος στην κορυφή. Κατέχει επίσημα τον τίτλο της καλύτερης πόλης στον κόσμο για να ζει κάποιος.

Γιατί είναι τόσο ωραίο να ζεις στη Βιέννη…

«Η σταθερότητα και οι καλές υποδομές είναι τα κυριότερα θέλγητρα της πόλης για τους κατοίκους της υποστηριζόμενα από το αξιόλογο σύστημα υγείας και από την πληθώρα πολιτιστικών ευκαιριών και ευκαιριών διασκέδασης» αναφέρεται στην έκθεση που συνοδεύει τη λίστα.

Η Βιέννη πήρε την πρωτιά στην κατάταξη από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο έπεσε στην 34η θέση εξαιτίας των περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονoϊού, σύμφωνα με την έκθεση. Σημειώνεται ότι «Η Βιέννη, η οποία είχε πέσει στην 12η θέση της κατάταξής μας στις αρχές του 2021, καθώς τα μουσεία και τα εστιατόριά της ήταν κλειστά, βρέθηκε και πάλι στην πρώτη θέση, την οποία κατείχε το 2018 και το 2019».

Η Ευρώπη πολύ ψηλά στη λίστα!

Η Ευρώπη κατέχει τις έξι από τις πρώτες 10 θέσεις στην κατάταξη. Την αυστριακή πρωτεύουσα ακολουθούν στη δεύτερη θέση η πρωτεύουσα της Δανίας, η Κοπεγχάγη, και στην τρίτη η Ζυρίχη. Η Γενεύη βρίσκεται στην έκτη θέση, η Φρανκφούρτη στην έβδομη και το Άμστερνταμ στην ένατη. Ικανοποιητική η θέση της  Αθήνας, καθώς αν και δεν βρίσκεται ψηλά στη λίστα, ανέβηκε 19 θέσεις και έφτασε στην 73η από την περσινή 92η! Το Παρίσι, βρίσκεται στην 19η, 23 θέσεις υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν και οι Βρυξέλλες, στην 24η θέση, πίσω από το Μόντρεαλ του Καναδά. Επίσης, το Λονδίνο βρίσκεται στην 33η θέση, η Βαρκελώνη στην 35η και η Μαδρίτη στη 43η. Ακόμα, το Μιλάνο κατέχει την 49η, η Νέα Υόρκη την 51η και το Πεκίνο, την 71η.

Η χειρότερη πόλη στον κόσμο για να ζεις…

Πιο χαμηλά στη λίστα βρίσκεται η Δαμασκός, που εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες του καταστροφικού εμφυλίου. Το Κίεβο, όπως αναμενόταν, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα εξαιτίας των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή, ενώ οι πόλεις της Ρωσίας, Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, έπεσαν 15 και 13 θέσεις αντίστοιχα στην κατάταξη. Επίσης, δεν περιλαμβάνεται η Βηρυτός, η οποία δέχτηκε σοβαρό πλήγμα το 2020 από την τρομακτική έκρηξη και πυρκαγιά που ξέσπασε στο λιμάνι της και βιώνει μια καταστροφική οικονομική κρίση.