Τι να κάνεις όταν κάποιος σε αντιπαθεί…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!!

«Κάποιος με περιφρονεί. Αυτό είναι το πρόβλημά του. Το δικό μου: να μην κάνω ή να πω τίποτα απεχθές. Κάποιος με μισεί. Αυτό είναι πρόβλημά του. Το δικό μου: να είμαι υπομονετικός και χαρούμενος με όλους, συμπεριλαμβανομένου αυτού. Είμαι έτοιμος να του δείξω το λάθος του. Όχι μοχθηρά ή για να δείξω τον αυτοέλεγχό μου, αλλά με ειλικρινή τρόπο». ~Μάρκος Αυρήλιος, Διαλογισμοί

Όλοι μας, είναι βέβαιο, ότι θα συναντήσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας, ανθρώπους που δεν μας συμπαθούν και τις περισσότερες φορές χωρίς κάποιο προφανή λόγο.

Ο Μάρκος Αυρήλιος (121 μ.Χ. — 180 μ.Χ.) αναμφίβολα αντιμετώπισε πολλές τέτοιες καταστάσεις ως αυτοκράτορας της Ρώμης. Και όπως φαίνεται από την προηγούμενη δήλωσή του, το κλειδί για τον χειρισμό του  μίσους των άλλων είναι να μην το θεωρείτε δικό σας πρόβλημα, αλλά μόνο δικό τους.

Κάνω μια διάκριση εδώ: στο άδικο μίσος. Εάν κάνετε πράγματα που κερδίζουν το μίσος των άλλων, είναι όντως πρόβλημά σας. Αλλά στο συγκεκριμένο άρθρο μιλάω για αυτά τα τυχαία, τοξικά, μπερδεμένα άτομα που απλά μας αντιπαθούν χωρίς λόγο.

Γι’ αυτό μην είσαι ο καθρέφτης του τι σου κάνουν οι άλλοι. Ακόμα κι αν κάποιος έχει κάτι κακό να πει για σένα, μην του κάνεις τη χάρη να ανταποδώσεις.

Είσαι καλύτερος από αυτό.

Αν κάποιος μας αντιπαθεί, αυτό είναι το πρόβλημά του — δεν αξίζει να χαλάσουμε την ηρεμία μας για κανέναν και ειδικά γι’ αυτόν.

Αν κάποιος μας μισεί, αυτό είναι το πρόβλημά του — είμαστε εδώ για να ζήσουμε την υπέροχη ζωή μας και όχι να βαλτώνουμε ανησυχώντας σε ποιον αρέσουμε και σε ποιον όχι.

Μόλις μας περάσει ο πρώτος θυμός, θα διαπιστώσουμε ότι μπορούμε πολύ απλά να αποστασιοποιηθούμε από αυτές τις “κοινωνικές παγίδες”. Η γνώμη των άλλων για σένα δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να σε γεμίζει ντροπή. Αντιθέτως σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε το αντίδοτο στην αγένεια που δεν είναι άλλο από την καλοσύνη.

Tip of the Day: Απάντησε στην αγένεια με καλοσύνη. Να είσαι μεγαλύτερος από τους εχθρούς σου. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εμποδίζεις τον εαυτό σου να παγιδευτεί στον φαύλο κύκλο της κακίας κάποιου άλλου. Και να θυμάσαι, το μίσος κάποιου για σένα είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό σου αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πηγάζει όχι γιατί εσύ έκανες κάτι κακό αλλά γιατί έκανες κάτι καλύτερο από αυτόν…