Η πολυπλοκότητα των γραφειοκρατικών και διοικητικών διαδικασιών, η έλλειψη υποστήριξης του συστήματος και η έλλειψη επιχειρηματικών δεξιοτήτων/γνώσεων είναι τα κύρια εμπόδια που εμποδίζουν τους νέους άνδρες και τις γυναίκες να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα μιας πολυεθνικής μελέτης που συντονίζει το KMOP – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Stars4SD για την υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της προώθησης των SDGs.
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Μαρτίου 2022 και συμμετείχαν 154 νέοι επιχειρηματίες και ειδικοί στην επιχειρηματικότητα από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Κύπρο.
Ενώ η Ε.Ε. αντιμετώπισε εμπόδια τα τελευταία χρόνια στην υποστήριξη και ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, χιλιάδες νέοι επιχειρηματίες αντιμετώπισαν εμπόδια και σε πολλές περιπτώσεις οι πρωτοβουλίες τους δεν στέφθηκαν με επιτυχία λόγω περιορισμένων δεξιοτήτων και γνώσεων.
Η έρευνα του Stars4SD αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες είχαν θετική στάση απέναντι στους SDGs, αλλά εξακολουθούσε να υπάρχει σαφής έλλειψη γνώσης ή ακόμη και ενδιαφέροντος για το θέμα. Ταυτόχρονα, πολλές εταιρείες και οργανισμοί κατανοούν ελάχιστα τους ΣΒΑ και τα οφέλη από την ενσωμάτωσή τους στις δραστηριότητές τους. Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα ότι η ενσωμάτωση στόχων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο έργο σε σύγκριση με μεγαλύτερες εταιρείες.
Ταυτόχρονα, ένας αυξανόμενος αριθμός startups φαίνεται πλέον να καθιστά τα θέματα βιωσιμότητας αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξής τους, επιλέγοντας να ενσωματώσουν αρχές βιωσιμότητας στις στρατηγικές και τις βασικές αξίες τους. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ενθάρρυνση και την κινητοποίηση νέων επιχειρηματιών για την προώθηση των ΣΒΑ στις εταιρείες και τους οργανισμούς τους. Όσον αφορά τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι εστιάζουν σε «κάθετες» δεξιότητες (τεχνικές/πρακτικές γνώσεις) και «οριζόντιες» δεξιότητες (επικοινωνιακές δεξιότητες, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων κ.λπ).
Οι συμμετέχοντες από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι η απασχόληση των νέων θα μπορούσε να υποστηριχθεί καλύτερα μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης, παροχής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην επιχειρηματικότητα, περαιτέρω υποστήριξης σε νεοφυείς επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν από νέους και δημιουργίας νέων ευκαιριών για μαθητεία.
Μπορείτε να κατεβάσετε την έρευνα του Stars4SD ΕΔΩ.