Η ενδυνάμωση των γυναικών Ρομά «κλειδί» για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας εναντίον τους

Η ενδυνάμωση εντός της κοινότητας, η καταπολέμηση των πρώιμων, εξαναγκαστικών γάμων, η εξάλειψη των στερεοτύπων και η καλλιέργεια μιας κουλτούρας μη βίας αποτελούν παράγοντες «κλειδιά» για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας εναντίον γυναικών Ρομά, ενώ καθοριστικής σημασίας είναι και η εκπαίδευση των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με γυναίκες Ρομά ώστε να μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά περιστατικά βίας.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία εναντίον γυναικών Ρομά – Τρόποι πρόληψης και καταπολέμησης», που διοργάνωσε χθες το KMOΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας PATTERN, την οποία συντονίζει το ΚΜΟΠ με στόχο να ενδυναμώσει τις γυναίκες Ρομά, ώστε να αναγνωρίζουν την ενδοοικογενειακή βία και να είναι ενημερωμένες για τους διαθέσιμους μηχανισμούς υποστήριξης.
Την ανάγκη στήριξης αυτών των «αθέατων», όπως χαρακτηριστικά είπε, γυναικών, επεσήμανε ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο. «Το πρώτο πράγμα που καλούμαστε ως χώρα και ως πολιτεία είναι να καταπολεμήσουμε τους πρώιμους και εξαναγκαστικούς γάμους και να σπάσουμε τα στερεότυπα που υπάρχουν μέσα στις κοινότητες των Ρομά», τόνισε ο κ. Σταμάτης.
Στην ανάγκη εκπαίδευσης και παροχής των κατάλληλων εργαλείων στους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με γυναίκες Ρομά ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αναφέρθηκε η Ελένη Χρονοπούλου, επικεφαλής ερευνήτρια & εκπαιδεύτρια στο ΚΜΟΠ. Η κ. Χρονοπούλου παρουσίασε το Πρωτόκολλο Διαχείρισης Ενδοοικογενειακής Βίας για Γυναίκες Ρομά. Μπορείτε να δείτε το πρωτόκολλο ΕΔΩ.