Ikigai …συνέχεια

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!!

Είναι κάποια άρθρα που κάπως σας αρέσουν περισσότερο!!!

Ikigai σε συνέχεια της Παρασκευής λοιπόν και σύμφωνα με το βιβλίο των Francesc Miralles και Hector Garcia «Ikigai: το ιαπωνικό μυστικό για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή» υπάρχουν 10 κανόνες που μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε το Ikigai μας.

  1. Μείνε ενεργός.

Όταν σταματήσετε να κάνετε τα πράγματα που αγαπάτε, χάνετε εύκολα τον σκοπό της ζωής σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσετε να κάνετε πράγματα που έχουν αξία, να σημειώνετε πρόοδο, να βοηθάτε τους γύρω σας όσο καλύτερα μπορείτε ακόμα και όταν οι επαγγελματικές σας δραστηριότητες έχουν επίσημα τελειώσει. Το διασκεδαστικό γεγονός για την ιαπωνική κοινωνία είναι ότι δεν υπάρχει λέξη για τη σύνταξη με την έννοια της εγκατάλειψης μιας δουλειάς. Που σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε για το υπόλοιπο της ζωής μας.

2. Σιγά σιγά.

Πηγαίνετε αργά και σίγουρα θα μπορείτε επίσης να πάτε μακριά. Όταν αφήνετε πίσω σας την επείγουσα ανάγκη, η ζωή και ο χρόνος αποκτούν νέο νόημα. Πάρτε βαθιά ανάσα και συνεχίστε. Κάντε ένα βήμα τη φορά και πριν το καταλάβετε, είστε εκεί. Η βιασύνη στην προσπάθεια μειώνει μόνο την ποιότητα ζωής. Εστιάστε στο να κάνετε πάντα μικρά βήματα γιατί θα κάνει τη ζωή σας καλύτερη και θα βάζετε πάντα την αίσθηση του επείγοντος στο πίσω μέρος του μυαλού σας.

3. Μη γεμίζεις το στομάχι σου.

Υιοθετώντας την έννοια που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες, «Hara Tachi Bu» που σημαίνει τρώτε μέχρι να νιώσετε 80% χορτάτοι. Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύουν ότι μπορούν να ζήσουν πολύ. Αυτό που τρώτε επηρεάζει το πώς αισθάνεστε. Εάν τρώτε υγιεινά τρόφιμα ελέγχοντας πάντα τη μερίδα, τότε μπορείτε να σκεφτείτε υγιεινά. Αλλά αν τρώτε συχνά και πολύ, τότε θα έχετε την τάση να σκέφτεστε πάρα πολύ και θα αισθάνεστε εύκολα καταβεβλημένοι. Γι’ αυτό συνιστάται να τρώτε υγιεινές τροφές και να τρώτε με μέτρο.

4. Χαμογέλα.

Το να χαμογελάτε πάντα είναι πολύ σημαντικό για το σώμα και το μυαλό σας και δεν πρέπει να ξεχνάς ότι το να είσαι εδώ και τώρα, σε έναν κόσμο γεμάτο ατελείωτες δυνατότητες είναι προνόμιο.

5. Μείνε σε φόρμα για τα επόμενα γενέθλιά σου.

Το νερό είναι καλύτερο όταν ρέει φρέσκο ​​και δεν λιμνάζει. Το σώμα μας χρειάζεται φροντίδα. Ασκηθείτε όποτε έχετε την ευκαιρία. Μπορεί να είναι μια δραστηριότητα που σας αρέσει όπως τζόκινγκ, αεροβική ή πολεμικές τέχνες κ.λ.π. αρκεί να προπονεί το σώμα. Μία καθημερινή βόλτα είναι καλύτερη από μια άσκηση υψηλής έντασης. Εδώ παίζουμε μακροπρόθεσμα παιχνίδια όχι βραχυπρόθεσμα.

6. Να περιβάλλεις τον εαυτό σου με φίλους που σκέφτονται πάντα θετικά.

Οι φίλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή σας. Μπορείτε να τους εμπιστευτείτε, να μοιραστείτε ιστορίες, εμπειρίες, να ανταλλάξετε γνώσεις και να πάρετε συμβουλές, να διασκεδάσετε. Εδώ τονίζεται η σημασία μιας διαπροσωπικής σχέσης. Γιατί χωρίς φιλία και καλές σχέσεις, δεν μπορείς να ξέρεις πώς είναι να είσαι συνδεδεμένος, τις χαρές, τους αγώνες, τις ελπίδες και τους φόβους σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας προτιμούν να περνούν χρόνο με την οθόνη του υπολογιστή ή του smartphone τους παρά με τους φίλους και την οικογένειά τους. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι η αλληλεπίδραση και η παρέα με φίλους και οικογένεια είναι πολύ σημαντική και έχει πολλά οφέλη. Αντί να μιλάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ώρες, γιατί δεν τους τηλεφωνούμε ή ακόμα καλύτερα γιατί δεν αφιερώνουμε λίγο χρόνο να τους συναντήσουμε;

7. Επανασυνδέσου με τη φύση.

Πράγματι, οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για να είναι μέρος της ίδιας της φύσης. Παρόλο που οι περισσότεροι από εσάς ζείτε σε πόλεις αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να είστε περισσότερο συντονισμένοι με τη φύση, προκειμένου να αναπληρώσετε την ενέργεια μέσα στο σώμα. Υπάρχει μια λέξη στα ιαπωνικά “Shinrin-Yoku”, που είναι η σύνδεση με τη φύση χρησιμοποιώντας τις πέντε αισθήσεις όρασης, ακοής, όσφρησης, γεύσης και αφής. Είναι ένα είδος πρακτικής ενσυνειδητότητας που σας βοηθά να επανασυνδεθείτε με τη φύση, ώστε να μπορεί να αναζωογονηθεί το σώμα και να “δώσει” ένα γαλήνιο μυαλό.

8. Να είσαι ευγνώμων.

Θυμηθείτε να είστε πάντα ευγνώμονες στους ανθρώπους αλλά και στη φύση που κάνουν τις μέρες πιο φωτεινές και χαρούμενες για να ζήσετε το υπόλοιπο αυτής της ζωής.

9. Ζήσε την παρούσα στιγμή.

Πρέπει να σταματήσεις να μετανιώνεις για όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν και να φοβάσαι για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Καλύτερα να εστιάσετε στο παρόν και να το αξιοποιήσετε στο έπακρο.

10. Ακολούθησε το Ikigai σου.

Μέσα σας πρέπει πάντα να υπάρχει μια αίσθηση πάθους και ένα μοναδικό ταλέντο που μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή κάθε μέρα και να σας ενθαρρύνει να μοιράζεστε ό,τι καλύτερο έχετε να προσφέρετε μέχρι το τέλος της ζωής. Αν δεν έχετε βρει το Ikigai, τότε η αποστολή σας είναι να το βρείτε. Αν και το νόημα του Ikigai θα διαφέρει από άτομο σε άτομο, ίσως είναι πιο βολικό να το περιγράψουμε ως την εύρεση ενός σκοπού στη ζωή που μπορεί να σας παρακινήσει να κάνετε κάτι πάντα συνοδευόμενο από συναισθήματα ικανοποίησης και ευτυχίας.