Κατάθλιψη γενεθλίων, σου έχει συμβεί;

Πολλά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη γενεθλίων είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της κανονικής κατάθλιψης. Όμως εδώ θα δεις μερικές μικρές διαφορές οι οποίες τείνουν να είναι περιστασιακές και τις νιώθεις μόνο κοντά στα γενέθλια σου:

  • Μια αλλαγή στη διάθεσή σου που επιμένει και διαρκεί για αρκετές ημέρες γύρω από τα γενέθλιά σου
  • Αισθάνεσαι πιο υποτονικός, πεσμένος ή λυπημένος από το συνηθισμένο
  • Ανάγκη για κλάμα πιο συχνά από το συνηθισμένο
  • Συλλογισμός του παρελθόντος και ανεκπλήρωτοι στόχοι (π.χ. επαγγελματική αποκατάσταση, γάμος ή μητρότητα/πατρότητα)
  • Υπερβολική/εμμονική σκέψη για το πόσο σου απομένει για να ζήσεις
  • Δεν έχεις ενέργεια ή κίνητρο για να κάνεις πράγματα
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος να κάνεις αυτό που συνήθως σου αρέσει
  • Αλλαγές στον ύπνο
  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Δυσκολία εστίασης ή συγκέντρωσης
  • Σωματικοί πόνοι
  • Επιθυμία να αποφύγεις την ημέρα των γενεθλίων σου
  • Αδιαφορία για τον εορτασμό των γενεθλίων σου (π.χ. απόρριψη ή άρνηση σχεδίων να γιορτάσεις με φίλους ή οικογένεια)
  • Επιθυμία για απομόνωση

Πώς να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη των γενεθλίων

Για να ανακουφίσεις τα συναισθήματά σου και να κατανοήσεις καλύτερα από πού προέρχονται, θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις κάτι από τα παρακάτω:

Άφησε τα συναισθήματά σου ελεύθερα

Τείνουμε να συνδέουμε τα γενέθλια με εορτασμούς και θετικές εμπειρίες, και αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλους. Έτσι, εάν δεν νιώθουμε ενθουσιασμένοι ή χαρούμενοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πιστεύουμε ότι έχουμε κατάθλιψη. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν επιτρέποντας στον εαυτό μας να νιώσει ό,τι συναισθήματά θέλει χωρίς να τον κρίνουμε και αυτό ίσως μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε το βαθύτερο νόημα πίσω από αυτό και να ανακαλύψουμε γιατί πραγματικά νιώθουμε έτσι.

Εξάσκησε την επίγνωση και την αυτοσυμπόνια

Είναι σημαντικό να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας. Αν αυξήσουμε την επίγνωση για τα συναισθήματά μας, μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτά τα συναισθήματα με συμπόνια. Μπορούμε να ηρεμήσουμε και να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι είμαστε άνθρωποι και ότι όταν νιώθουμε μια σειρά συναισθημάτων, αυτό δεν πειράζει. Αύριο είναι μία καινούργια μέρα και θα νιώσουμε καλύτερα.

Όταν προσπαθούμε να αποφύγουμε τα συναισθήματα, μπορεί απλά να αυξάνουμε την ένταση τους συναισθήματος και θα συνεχίσουμε να το νιώθουμε μέχρι να το ανακαλύψουμε, να το αποδεχτούμε και τελικά να το αντιμετωπίσουμε.

Μίλησε για την εμπειρία σου με κάποιον που εμπιστεύεσαι

Εκφράστε τα συναισθήματά σας σε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας. Κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να έχει περάσει την ίδια ακριβώς μελαγχολία κατά τη διάρκεια των γενεθλίων του και στο άκουσμα πως δεν είσαι μόνος αλλά το έχουν αισθανθεί και άλλοι θα νιώσεις καλύτερα. Με το να μοιράζεσαι με έμπιστα πρόσωπα κάτι που σε απασχολεί και να παίρνεις την επιβεβαίωση πως το έχουν νιώσει και εκείνοι αποδυναμώνει αυτό που αισθάνεσαι και είναι πιο εύκολο για σένα μετά να το αντιμετωπίσεις. Είναι όπως λέμε για να το έκανε αυτός, μπορώ και εγώ. Εξάλλου ακόμα και η συζήτηση που απλά θα κάνετε θα σου προσφέρει ανακούφιση, δοκίμασέ το!

Γιόρτασε όσο νιώθεις άνετα

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ένοχοι όταν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θέλουν να γιορτάσουν μαζί τους και να προγραμματίσουν πάρτι και εκπλήξεις, ενώ αυτοί νιώθουν υποτονικά όσο πλησιάζουν τα γενέθλιά τους. Αφού δεν είμαστε καλά και θέλουμε απλά να αποφύγουμε τέτοιου είδους εορτασμούς ας εκφράσουμε τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας σχετικά με τα γενέθλιά μας και ας μην αναγκαστούμε να προσποιηθούμε για να ευχαριστήσουμε τους άλλους γιατί στο τέλος της ημέρας θα μας κάνει να νιώσουμε χειρότερα. Είναι η μέρα μας, γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι θέλουμε!

Μίλησε σε έναν θεραπευτή

Αν το “πρόβλημα” είναι χρόνιο τότε πρέπει να ανακαλύψουμε τις βασικές αιτίες που νιώθουμε θλίψη στα γενέθλιά μας και αυτό μπορεί να γίνει με βαθύτερο αυτοστοχασμό και τη βοήθεια ενός θεραπευτή. Όταν νιώσουμε έτοιμοι να εμβαθύνουμε στους λόγους για τους οποίους εμφανίζουμε σημάδια κατάθλιψης την περίοδο των γενεθλίων μας, τότε η ψυχολογική στήριξη από κάποιον επαγγελματία είναι μονόδρομος και ίσως μας δώσει την ευκαιρία μέσα από αυτό το “ταξίδι” να εξερευνήσουμε, να ανακαλύψουμε και στο τέλος να θεραπεύσουμε ό,τι πραγματικά μας απασχολεί.