Οχυρώσου και απόβαλε τις κακές συνήθειες…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers και καλή εβδομάδα!

Όλοι έχουμε διαφορετικές συνήθειες, καλές και φυσικά κακές επίσης. Μερικές από τις συνήθειές μας είναι γνωστές, ενώ κάποιες είναι λανθάνουσες και σε υποσυνείδητο επίπεδο.

Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε στον καθρέφτη και να δούμε ποιες από αυτές τις συνήθειες, αν τις έχουμε, χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε:

1. Ψεύτικη ευγένεια

Σήμερα δύσκολα κανείς θα μας ασκήσει μια ειλικρινή κριτική. Στους ανθρώπους αρέσει να φαίνονται ευγενικοί, αλλά κάποιοι στην πραγματικότητα έχουν διαφορετική γνώμη για μας.

Οι περισσότεροι αποφεύγουμε τις δύσκολες συζητήσεις και απλώς παρέχουμε επιφανειακά θετικά σχόλια που μοιάζουν πιο πολύ με τρόπαια συμμετοχής, επομένως καλό θα ήταν να δημιουργήσουμε έναν εσωτερικό κύκλο με ανθρώπους που αγαπάμε και θα είναι απολύτως διαφανής ώστε εκεί να ασκείται εποικοδομητική κριτική.

2. Αναβλητικότητα vs Μάθηση

Στο όνομα της μάθησης, τείνουμε να καθυστερούμε την υλοποίηση κάποιας εργασίας, επικαλούμενοι εκτενή έρευνα με αποτέλεσμα να μην την ολοκληρώνουμε τελικά και απλά να σπαταλάμε χρόνο.

Έτσι, αντί να χρησιμοποιούμε τη «μάθηση» ως ασπίδα μας, ας προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε να κάνουμε την εργασία και θα δούμε ότι η μάθηση θα έρθει φυσικά.

3. Έλλειψη χρόνου

Είμαστε μια κοινωνία που αφιερώνει περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολύ λιγότερο χρόνο ακούγοντας τις σκέψεις και τις ιδέες μας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας ωκεανός απόσπασης της προσοχής, που εξαντλεί την ενέργεια και τη διανοητική μας ικανότητα. Με τόσα πολλά πράγματα που συμβαίνουν, το μυαλό μας πραγματικά δεν μπορεί να εστιάσει και στο τέλος δεν υπάρχει αρκετή δύναμη για να σκεφτούμε με συνέπεια να μην υλοποιήσουμε τις ιδέες μας.

Κάνε μία δοκιμή για αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για 24 ώρες και θα δεις τη διαφορά!

4. Yes-Man

Είτε πρόκειται για ένα νέο έργο είτε για να πάτε σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, το να πείτε «ναι» σε πράγματα για τα οποία δεν έχετε χρόνο θα οδηγήσει σε εξάντληση.

Αντίθετα, δώστε προτεραιότητα στα πράγματα και, στη συνέχεια, αποφασίστε ποια πρέπει να κάνετε και ποια μπορούν να αποφευχθούν. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσετε μια ισορροπία στη ζωή σας. Σύμφωνα με τα λόγια του Mark Manson, Εάν δεν είναι “F*** ναι”, είναι ένα «όχι».

5. Να μην είσαι ποτέ μόνος

Η κοινωνία μας έχει προγραμματίσει να πιστεύουμε ότι είναι παράξενο να κάνουμε πράγματα μόνοι.

Δεν είναι απολύτως αληθινό, ούτε και εντελώς λάθος.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι, αν δεν αισθάνεσαι άνετα να είσαι μόνος, δεν θα νιώσεις ποτέ άνετα να φύγεις και από τοξικές σχέσεις.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι μόνος κατ’ επιλογή και στο να νιώθεις μόνος.

Η μοναξιά είναι μια κατάσταση ή αίσθηση εγκατάλειψης, απομόνωσης και χωρισμού, είναι ένα αρνητικό συναίσθημα, όμως το να είσαι μόνος και να το γουστάρεις σημαίνει ότι απολαμβάνεις τη μοναξιά.

6. Τελειομανία

Η τελειομανία είναι περισσότερο κατάρα παρά ευλογία.

Ο #1 παράγοντας που επηρεάζει τη δημιουργική επιτυχία είναι που ξοδεύεις άσκοπο χρόνο και φαιά ουσία μέχρι να πετύχεις την τελειότητα.

Χρησιμοποιήστε τον κανόνα 70–20–10:

Το 70% της δουλειάς σου θα είναι χάλια

Το 20% θα είναι ας πούμε οκ

Το 10% θα είναι καταπληκτικό

Έτσι, αντί να προσπαθούμε να είμαστε τέλειοι, ας προσπαθήσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να δημιουργήσουμε περισσότερα.

7. Να είσαι καλός σε όλα

Δεν θα είσαι ποτέ ειδικός σε ΕΝΑ πράγμα, αν προσπαθήσεις να είσαι ειδικός σε ΟΛΑ. Ας σταματήσουμε να προσπαθούμε να είμαστε καλοί σε ό,τι και αν έρχεται στο δρόμο μας και ας επικεντρωθούμε στα λίγα και πιο σημαντικά πράγματα που μας αρέσουν. Έτσι θα γίνουμε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε και θα αποκτήσουμε την αναγνωρισιμότητα που θέλουμε καθώς ο κόσμος σέβεται τους ειδικούς και όχι τους “γενικούς”.

Tip of the Day: Η αυτογνωσία είναι το νούμερο ένα προτέρημα. Πέρνα λίγο χρόνο μόνος σου και ανακάλυψε ποιες είναι οι δικές σου συνήθειες. Μπορούμε να ρωτήσουμε τον/την σύντροφό μας, τους γονείς ή τον καλύτερό μας φίλο καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουν εντοπίσει στοιχεία στο χαρακτήρας μας που εμείς αγνοούμε. Άρα, εντοπίζουμε τις συνήθειες που μας ταλαιπωρούν και μας κρατάνε πίσω και σιγά σιγά τις απομακρύνουμε από τη ζωή μας μέχρι τελικά να τις ξεφορτωθούμε για πάντα…