Η ψυχική υγεία μας… στο μικροσκόπιο!

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας σήμερα και αλήθεια… ποια είναι η κατάσταση της ψυχικής υγείας μας;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, ο αριθμός των Ευρωπαίων που χαρακτηρίζει “κακή” ή “πολύ κακή” την κατάσταση της ψυχικής του υγείας αυξήθηκε όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τι δείχνουν οι απαντήσεις των Ευρωπαίων

Η δημοσκόπηση της υπηρεσίας της ΕΕ Eurofound που διενεργήθηκε σε δείγμα 200.000 ανθρώπων έδειξε ότι ο αριθμός όσων χαρακτήρισαν την κατάσταση της υγείας τους “κακή” ή “πολύ κακή” διπλασιάστηκε, από 6,4% όπου βρισκόταν τον Μάρτιο του 2020 -κατά την έναρξη δηλαδή της υγειονομικής κρίσης- σε 12,7% δύο χρόνια αργότερα παρόλο που χαλάρωσαν οι περιορισμοί.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2022, αποκάλυψε ακόμα ότι περισσότεροι πολίτες στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους και κινδυνεύουν περισσότερο από ενεργειακή ανέχεια, κυρίως εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

Περισσότεροι από τους μισούς αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες

Περίπου το 53% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αντιμετώπισε δυσκολίες για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του νοικοκυριού του την άνοιξη του 2022 σε σύγκριση με 47% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στην έναρξη της πανδημίας, όπως διαπίστωσε η Eurofound σε ξεχωριστή της έκθεση.

“Η ανησυχία σε έναν μεγάλο βαθμό (για τα οικονομικά) σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το μέλλον πιθανόν να συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία”, αναφέρεται.

Απουσία ψυχολογικής φροντίδας

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως 1 στους 5 συνανθρώπους μας που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση είπε ότι δεν έλαβε την απαραίτητη φροντίδα ψυχικής υγείας σε ό, τι αφορά την επίσκεψη σε νοσοκομείο και σε ειδικό ψυχικής υγείας.

“Με το εκ νέου άνοιγμα της κοινωνίας πολλοί ήλπισαν ότι η ψυχική τους κατάσταση θα βελτιωνόταν. Ωστόσο, την άνοιξη του 2022 ο κίνδυνος της κατάθλιψης παρέμενε ανησυχητικά υψηλός για πολλούς ανθρώπους” αναφέρει η ανακοίνωση των πορισμάτων της δημοσκόπησης, ενώ επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος εμφανίζεται μεγαλύτερος για τους νέους.

Ψυχική υγεία & εργασία

Ήξερες ότι…

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκτιμάται ότι χάνονται 12 δισεκατομμύρια εργάσιμες ημέρες ετησίως λόγω της κατάθλιψης και του άγχους που κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
  • Έκθεση Ψυχικής Υγείας του ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022, έδειξε ότι από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζούσαν με ψυχική διαταραχή το 2019, το 15% των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας εμφάνισε ψυχική διαταραχή. Η εργασία ενισχύει ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων και της ανισότητας. Ο εκφοβισμός και η ψυχολογική βία αποτελεί βασικό παράπονο για παρενόχληση στον χώρο εργασίας που έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

info

Η Γραμμή 10306 λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο. Απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί (π.χ. άγχος, οικογενειακά ζητήματα, πένθος, κρίση πανικού).