Η φύση προστατεύει τα παιδιά μας από το στρες!

Γεια σας αγαπημένοι μου SayYessers!

Σήμερα είναι η Stress Awareness Day και είπα να αναφερθώ σε μία έρευνα που διάβαζα σχετικά με το στρες και το πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τα παιδιά μας.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), η μεγαλύτερη έκθεση σε περιοχές όπου έχουν βλάστηση σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες στα παιδιά. Μάλιστα αυτή η συσχέτιση παρατηρείται ανεξάρτητα από τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών.

Πώς εξηγείται αυτό; Αρχικά, «η αυξημένη έκθεση σε αυτές τις περιοχές μπορεί να συμβάλει στην ανοσολογική ανάπτυξη των παιδιών φέρνοντάς τα σε επαφή με οργανισμούς που αποικίζουν το φυσικό περιβάλλον», όπως επισημαίνει η Judith Garcia-Aymerich, ερευνήτρια και επικεφαλής του προγράμματος για τις μη μεταδοτικές ασθένειες και το περιβάλλον στο ISGlobal. Επιπλέον, όταν τα παιδιά βρίσκονται σε χώρους πρασίνου αυξάνεται η σύνθεση της βιταμίνης D λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας από το ηλιακό φως. Η βιταμίνη D λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό που αποτρέπει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής.

Από προσωπική μου εμπειρία, ως μαμά δύο παιδιών, παρατηρώ πως όταν βρισκόμαστε στη φύση, όπως πρόσφατα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, που επισκεφθήκαμε οικογενειακώς την αγαπημένη μου Άρτα, τα παιδιά είναι μονίμως με ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό τους! Η φύση έχει ευεργετική δράση στην ψυχολογία μας, ο καθαρός αέρας μας αναζωογονεί όλους, μικρούς και μεγάλους!

Tip of the day: Όσο πιο συχνά μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τη φύση για να βρίσκετε γαλήνη και να ισορροπείτε. Γιατί καλοί οι γρήγοροι ρυθμοί και οι επιτυχίες στη δουλειά αλλά αν δεν παίρνουμε ανάσες καθαρού αέρα, το μυαλό μας δεν ξεκουράζεται… Α! και κάτι ακόμα: κάθε φορά που επιστρέφω από μια απόδραση στη φύση, όλο και κάποια νέα ιδέα μου καρφώνεται στο μυαλό… Δοκιμάστε κι εσείς… πιάνει!