Καλημέρα SayYesser!!!
Ότι από όλα αυτά που σου έγραψα χθες για τον υποτιθέμενο θησαυρό που θα αποκτήσεις κάποια στιγμή στη ζωή σου, εσύ κόλλησες γιατί δεν ξέρεις τον κανόνα του 5% πραγματικά με ξεπερνάει. Όμως γι αυτό είμαι εγώ εδώ και αφού έψαξα και διάβασα σου αναλύω παρακάτω τον χρυσό κανόνα του 50%, του 15% και του 5%!
Δεν έχει να κάνει με τη διαχείριση κάθε ευρώ που περνάει από τα χέρια μας απλά ο κανόνας του 50%, του 15% και του 5% μας βοηθάει να μάθουμε να χωρίζουμε τα χρήματά μας σε τρεις κύριες κατηγορίες εξόδων.
Βασικό πλάνο
- Το 50% των εσόδων σας πρέπει να καλύπτει το ενοίκιο του σπιτιού (ή τη δόση του δανείου)
- Το 15% των εσόδων σας πρέπει να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα αυτού (δηλαδή κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό, αέριο)
- Το 5% των εσόδων είναι τα χρήματα που πρέπει να βάζουμε στην άκρη για τυχόν απρογραμμάτιστα έξοδα ή αποταμίευση.
“Προϋπολογισμός”. Αρέσει σε κανέναν αυτή η λέξη; Τι λες για αυτό: ο κανόνας 50/15/5 είναι ο απλός εμπειρικός κανόνας για την αποταμίευση και τις δαπάνες. Στόχος: να κατανέμεται όχι περισσότερο από το 50% των αποδοχών σε βασικά έξοδα, να εξοικονομείτε το 15% σε λειτουργικά-καθημερινά και να διατηρείτε το 5% των αποταμιεύσεων για βραχυπρόθεσμη αποταμίευση. (Η κατάσταση του καθενός μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις αυτόν τον κανόνα ως σημείο εκκίνησης.)
Βασικά έξοδα: 50%
Ορισμένα έξοδα απλά δεν είναι προαιρετικά: πρέπει να φάμε και χρειαζόμαστε και ένα μέρος προφανώς για να ζούμε. Ιδανικά δεν πρέπει να διαθέτουμε περισσότερο από το 50% της αμοιβής που λαμβάνουμε σε «must have» έξοδα, όπως π.χ.
- στέγαση: υποθήκη, ενοίκιο
- μεταφορά: δάνειο/μίσθωση αυτοκινήτου/ασφάλιση αυτοκινήτου
Ακριβώς επειδή ορισμένα έξοδα είναι απαραίτητα δεν σημαίνει ότι δεν είναι ευέλικτα. Εάν πρέπει να μειώσουμε σημαντικά τα έξοδα διαβίωσής μας, μάλλον πρέπει να επιλέξουμε ένα λιγότερο ακριβό σπίτι ή αυτοκίνητο.
Λοιπά έξοδα: 15%
- τρόφιμα
- υγειονομική περίθαλψη: έξοδα από την τσέπη (π.χ. συνταγές, συμπληρωματικές πληρωμές)
- λοιπά έξοδα όπως φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, βενζίνη, πάρκινγκ, διόδια κτλ.
Βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση: 5%
Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την ύπαρξη ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης. Μια έκτακτη ανάγκη, όπως μια ασθένεια ή μια απώλεια εργασίας, είναι αρκετά δυσοίωνη από μόνη της, αλλά το να μην είσαι προετοιμασμένος οικονομικά μπορεί μόνο να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να έχουμε τόσες αποταμιεύσεις ώστε να καλύψουμε τρεις έως έξι μήνες βασικών εξόδων σε περίπτωση απώλειας της δουλειάς μας.
Ενώ τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης προορίζονται για πιο σημαντικά γεγονότα, όπως η απώλεια εργασίας, μπορούμε επίσης να τα χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε μικρότερα απρογραμμάτιστα έξοδα. Δώρο για κάποιο γάμο, μία σπασμένη οθόνη του smartphone, ένα σκασμένο λάστιχο, διακοπές, δώρα γενεθλίων και άλλα πολλά.
Η εξοικονόμηση του 5% είναι μία καλή πρακτική ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας κάποια χρήματα για τα τυχαία έξοδα καθώς με αυτόν τον τρόπο, δεν θα μπούμε στον πειρασμό να πληρώσουμε για ένα από αυτά τα πράγματα με την πιστωτική μας κάρτα φουσκώνοντάς την παραπάνω.
Πώς να φτάσουμε στο 5%: Η αυτόματη αφαίρεση αυτών των χρημάτων μόλις πληρωθούμε και η κατάθεση σε ξεχωριστό λογαριασμό μόνο για βραχυπρόθεσμη αποταμίευση μπορεί να βοηθήσει να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.
Tip of the Day: Κανένα tip δε θέλω να σου πω γιατί δεν ξέρω. Ίσως ο κανόνας του 50%, του 15% και του 5% να λειτουργεί σε άλλες χώρες γιατί με τους μισθούς που έχουμε εδώ μάλλον μοιάζει πιο πολύ με σενάριο επιστημονικής φαντασίας όλο αυτό που σου περιγράφω. Όμως, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα βήμα τη φορά και εγώ δεσμεύομαι ότι από 01/12 θα ξεκινήσω με τα εύκολα και την εξοικονόμηση του 5% και θα επανέλθω σε ένα εξάμηνο να σου πω εντυπώσεις. Αν εσύ έχεις και άλλους τρόπους για αποταμίευση, please share που λένε και στο χωριό μου, και εγώ θα φτιάξω σχετικό άρθρο ώστε να ενημερωθούμε όλοι!