Καλημέρα SayYesser!!!
Οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουμε πολύ χρόνο ανησυχώντας. Ανησυχούμε για τα χρήματα, την υγεία, τη σχέση, τη δουλειά. Ανησυχούμε για σημαντικά και ασήμαντα πράγματα, για το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να αλλάξουμε και εν συντομία μάλλον ανησυχούμε για τα πάντα.
Όπως έχουμε ξαναπεί η έντονη και “μόνιμη” ανησυχία είναι πραγματικά απλώς χάσιμο χρόνου και ενέργειας.
Η τεχνική Four Elements
Ένας τρόπος για να κρατήσουμε το μυαλό μας “γειωμένο” στο σήμερα, στο τώρα, είναι χρησιμοποιώντας την τεχνική γείωσης τεσσάρων στοιχείων που αφορά τη σύνδεση του μυαλού και του σώματός μας με τη γη, το νερό, τον αέρα και τη φωτιά, κάνοντας τα εξής:
- Γη: Παρατηρούμε τα πόδια μας που πατάνε στο έδαφος ενισχύοντας στην πραγματικότητα την ασφάλεια που μας παρέχει την παρούσα στιγμή.
- Νερό: Πίνουμε λίγο νερό. Αυτό ενεργοποιεί την απόκριση χαλάρωσης μέσω του πεπτικού μας συστήματος.
- Αέρας: Χρησιμοποιούμε την αναπνοή μας για να κεντράρουμε. Φανταζόμαστε ότι γεμίζουμε αργά ένα μπαλόνι στην κοιλιά μας καθώς εισπνέουμε και ξεφουσκώνουμε το μπαλόνι ακόμα πιο αργά καθώς εκπνέουμε.
- Φωτιά: Φανταζόμαστε ένα μέρος που νιώθουμε ζεστό, ασφαλές και ήρεμο. Οραματιζόμαστε τον χώρο και αφηνόμαστε στην αίσθηση της ζεστασιάς γύρω μας.
Αν μετά από όλα αυτά συνεχίζεις να νιώθεις ανήσυχος σου έχω και Plan B, την τεχνική των 5 αισθήσεων, μετρώντας αντίστροφα από το πέντε. Σκέψου πέντε πράγματα που βλέπεις, τέσσερα πράγματα που νιώθεις, τρία πράγματα που ακούς, δύο πράγματα που μυρίζεις και ένα πράγμα που γεύεσαι.
Tip of the Day: Όσο και να ανησυχούμε κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα επηρεάσουμε. Ας επικεντρωθούμε σε πτυχές της ζωής που μπορούμε να αλλάξουμε, για παράδειγμα αν ανησυχούμε για την υγεία μας, να κάνουμε τακτικό checkup. Εάν ανησυχούμε για τα οικονομικά, ας προσπαθήσουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα για τη συνταξιοδότηση ή να επενδύσουμε χρόνο στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. Εάν ανησυχούμε για τις σχέσεις μας, ας φροντίσουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους μας. Φυσικά μπορεί να αρρωστήσουμε ούτως ή άλλως, να χάσουμε τα χρήματά μας ή ένα άτομο που αγαπάμε, “τα πράγματα μπορεί να χαλάσουν, ακόμα κι αν τα φροντίζουμε”. Μερικές φορές χρειάζεται απλώς να το αποδεχτούμε.