“Κατά μέσο όρο 5.000 σωματίδια μικροπλαστικών υπάρχουν σε κάθε τετραγωνικό μέτρο των οροφών των σπιτιών κάθε μέρα” σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία. Αυτά τα σωματίδια προσθέτουν περίπου 74 τόνους πλαστικού κάθε χρόνο, που ισοδυναμεί με περίπου τρία εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια.
Στη νέα έρευνα εντοπίστηκαν οχτώ διαφορετικοί τύποι αερογενών πλαστικών. Το πιο σύνηθες ήταν το πολυαιθυλένιο (PE) το οποίο χρησιμοποιείται σε σακούλες και μπουκάλια. Ακολουθούν το πολυανθρακικό πλαστικό που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε προστατευτικό εξοπλισμό και ιατρικές συσκευές και το PET που συναντάμε σε συσκευασίες τροφίμων. Τα ευρήματα από τη Νέα Ζηλανδία βασίζονται σε μια μελέτη 9 εβδομάδων σε δύο τοποθεσίες στο Όκλαντ – μία στην οροφή ενός πανεπιστημιακού κτιρίου στην πόλη και μία άλλη σε έναν φράχτη σε ένα προάστιο της πόλης.
Παρόλο που κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν τα αερογενή μικροπλαστικά στην υγεία μας, θεωρείται δεδομένο ότι σε αυτά τα μεγέθη μπορούν να απορροφηθούν από τα κύτταρά μας όταν τα αναπνέουμε. Τα αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά βρίσκονται πλέον παντού στην ατμόσφαιρα και μπορεί να επηρεάζουν ήδη το κλίμα. Αν η συγκέντρωσή τους συνεχίσει να αυξάνεται, είναι πιθανό να επιδεινώσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.