Τα χρήματα δεν φέρνουν ευτυχία: Μια φράση που ακούμε συχνά ανά τα χρόνια. Μπορεί τα χρήματα να μην φέρνουν από μόνα τους την ευτυχία, όμως βοηθούν να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής μας. Και μήπως τελικά συμβάλλουν στο να γίνουμε ευτυχισμένοι;
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS πάντως ισχυρίζεται ότι τα χρήματα μπορoύν να συμβάλλουν στην ευτυχία.
Σε πρόσφατη μελέτη λοιπόν, άτομα από τρεις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος (Ινδονησία, Κένυα και Βραζιλία) και τέσσερις χώρες υψηλότερου εισοδήματος (Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς και Αυστραλία) έλαβαν τυχαία δώρο 10.000 $ από έναν χορηγό, το οποίο έπρεπε να ξοδέψουν όπως ήθελαν μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Έξι μήνες μετά την αποδοχή του “δώρου”, οι παραλήπτες ανέφεραν πόσο ικανοποιημένοι ήταν με τη ζωή τους και πόσα θετικά και αρνητικά συναισθήματα βίωναν.
Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι είχαν λάβει 10.000 $ για να ξοδέψουν ήταν πολύ πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν είχαν λάβει. Το σημαντικό εδώ όμως είναι ότι η ευτυχία τους διήρκεσε για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά το τέλος των χρημάτων που έλαβαν, και ακόμη και άτομα με εισόδημα 125.000 $ ετησίως ή μεγαλύτερο ήταν πιο χαρούμενα που έπαιρναν τα χρήματα. Στις φτωχότερες χώρες, το αποτέλεσμα της ευτυχίας από τη λήψη χρημάτων ήταν ακόμη μεγαλύτερο -τρεις φορές μεγαλύτερο- από ό,τι στις πλούσιες χώρες.
Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν είναι η «απόδειξη ότι οι μεταφορές μετρητών αυξάνουν σημαντικά την ευτυχία μεταξύ οικονομικά διαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο». Υποδηλώνει ότι η αναδιανομή χρημάτων θα μπορούσε να είναι ένα βιώσιμο σχέδιο για τη βελτίωση της παγκόσμιας ευημερίας.
Αλλά οι πλουσιότεροι άνθρωποι δεν θα υπέφεραν από αυτό το σχέδιο; Μάλλον, όχι όσο νομίζουμε, σύμφωνα με τη μελέτη. Μόλις οι άνθρωποι φτάσουν σε ένα ορισμένο επίπεδο πλούτου, το να έχουν περισσότερα είναι πιθανό ακόμα και να μειώσει την ευτυχία τους! Από την άλλη πλευρά, η ανισότητα πλούτου έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την ευτυχία για όλους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αναδιανομή του πλούτου θα μπορούσε να έχει οφέλη μεγάλης κλίμακας – μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων.
Και αν σκεφτούμε ότι το 10% των ανθρώπων κατέχει το 52% του παγκόσμιου πλούτου, καταλαβαίνουμε ότι ίσως είναι καιρός να επεκταθεί αυτό το κοινωνικό πείραμα και να εξαπλωθεί η ευτυχία!