Τα Αρνητικά Συναισθήματα και η σημασία τους part3

Καλημέρα SayYesser!!!

Το τρίτο και τελευταίο μέρος σήμερα για τα αρνητικά μας συναισθήματα και τι πραγματικά θέλουν να μας πουν! Ολοκληρώνουμε με τη θλίψη και την πλήξη / μονοτονία.

Θλίψη:

Όταν τη νιώθουμε: Η θλίψη προέρχεται από την απώλεια. Είτε είμαστε λυπημένοι επειδή το παγωτό μας έπεσε στο πάτωμα (χάσαμε την ευκαιρία να το φάμε) είτε επειδή μας άφησε ο σύντροφός μας (χάσαμε την ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί του), το συναίσθημα είναι πάντα απόδειξη πως ό,τι χάσαμε σήμαινε πολλά για μας. Η κατάθλιψη βιώνεται όταν βλέπουμε τα προβλήματά μας ως μόνιμα. Είναι μια μεγεθυμένη εκδοχή της θλίψης και αντί να αισθανόμαστε το βάρος στο στήθος, την ένταση γύρω από το σαγόνι, τη θερμότητα και την πίεση στο λαιμό και τα δάκρυα στα μάτια, αντιθέτως βιώνουμε μια γενική διακοπή όλων των συναισθημάτων. Βιώνουμε ένα μούδιασμα των συναισθηματικών μας μηχανισμών, που έχει σκοπό να μας προστατεύσει από την υπερφόρτωση που νιώσαμε στο παρελθόν. Το συντριπτικό άγχος, η θλίψη, ο θυμός κ.λπ. μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στο σώμα, οπότε όταν φτάνουν σε υπερβολικό βαθμό, η κατάθλιψη μουδιάζει τον πόνο. Αλλά μετά γίνεται πόνος και άγχος από μόνο του, γιατί βαθιά μέσα μας αναγνωρίζουμε ότι τα συναισθήματα είναι απαραίτητα και όταν δεν τα έχουμε, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα με το ίδιο επίπεδο αποτελεσματικότητας.

Τι προσπαθεί να μας πει: Η λύπη είναι ένα σημάδι ότι κάτι που χάσαμε σήμαινε πολλά για μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσδιορίσουμε γιατί. Τι λαμβάναμε από αυτό το αντικείμενο, την κατάσταση ή το άτομο που δεν παίρνουμε πλέον; Υπάρχει τρόπος να το πάρουμε από αλλού; Είναι απαραίτητο να το αποκτήσουμε γενικά; Μπορεί ό,τι κι αν είναι να παραληφθεί ή να “δημιουργηθεί” με διαφορετικό τρόπο; Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα είναι να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα δεδομένα και να βγούμε από την τρέχουσα κατάσταση για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Η κατάθλιψη είναι ένα μήνυμα ότι έχουμε αφήσει πάρα πολλά να συσσωρευτούν και αυτά τα πράγματα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν σωστά. Ο εγκέφαλός μας θέλει να σταματήσουμε να είμαστε αβοήθητοι και να πάρουμε τον έλεγχο. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε είναι να βρούμε νόημα στη ζωή μας. Αφού καθορίσουμε τις αξίες μας και ξέρουμε τι είναι σημαντικό για μας, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πλήξη / Μονοτονία:

Όταν το αισθανόμαστε: Η πλήξη, η ανία και η μονοτονία γίνονται αισθητές όταν ο εγκέφαλός μας δεν λαμβάνει αρκετή διέγερση για να κρατηθεί απασχολημένος. Χρειαζόμαστε ένα ορισμένο επίπεδο πνευματικής διέγερσης για να παραμείνουμε υγιείς και συνειδητοποιημένοι, οπότε όταν δεν το καταλαβαίνουμε, νιώθουμε άβολα, με αποτέλεσμα να έχουμε συναισθήματα πλήξης. Η μονοτονία είναι πιο συγκεκριμένη καθώς είναι αισθητή όταν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η διέγερση που λαμβάνουμε δεν μας διδάσκει πλέον τίποτα νέο. Ο εγκέφαλός μας θέλει να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μαθαίνει, και αισθάνεται άσχημα όταν κάνει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά.

Τι προσπαθεί να μας πει: Η πλήξη μας λέει ότι η πρόκληση και η ανάπτυξη δεν συμβαίνουν. Όταν αγνοούμε την ανάγκη μας για πρόκληση και ανάπτυξη, η αυτοεκτίμησή μας υποφέρει και σταματάμε να προσαρμοζόμαστε στον μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω μας, και είμαστε πλέον επιρρεπείς σε επικίνδυνες μεταβαλλόμενες συνθήκες στις οποίες δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε πια σωστά.

Tip of the Day: Ας προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση στην πράξη, στη ζωή μας και σας εγγυώμαι ότι θα μας κάνει πιο ευτυχισμένους από ό,τι είχαμε ποτέ φανταστεί! Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε γιατί νιώθουμε αυτά τα συναισθήματα ώστε να μπορούμε και να τα διαχειριζόμαστε.