Το Avatar & η συμφωνία για ειρήνη με τη φύση…

Όσοι είδατε το Avatar: The Way of Water θα παρατηρήσατε ότι πίσω από τα εντυπωσιακά εφέ το μήνυμα για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος είναι ξεκάθαρο. Και αν σκεφτούμε ότι μέσα σε μόλις ένα Σαββατοκύριακο οι εισπράξεις ανήλθαν σε 301 εκατομμύρια δολάρια, καταλαβαίνουμε ότι το μήνυμα είχε ήδη πάρα πολλούς αποδέκτες…

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ηθοποιός Σαμ Γουόρδινγκτον, “η ταινία σχολιάζει το τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Το Avatar μας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η φύση για την επιβίωσή μας”. Η Σιγκούρνι Γουίβερ είπε ότι το Avatar μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της προστασίας των ωκεανών: “Εκτός από τις φάλαινες, τα δελφίνια και τους καρχαρίες, χάνουμε επίσης κοραλλιογενείς υφάλους, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που διαλύεται στον ωκεανό”. Υπογράμμισε μάλιστα ότι “το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι αυτό που είπε ο Κουστό: ότι η θάλασσα είναι ο μεγάλος ενοποιητής του ανθρώπου. Αν δεν την αγαπάς, δεν αγαπάς τον εαυτό σου”.

Ο κινηματογράφος και η τέχνη γενικότερα προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να μας ωθήσει να δούμε την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουμε ότι καταστρέφοντας τη φύση καταστρέφουμε το σπίτι μας αλλά και το σπίτι των επόμενων γενιών.

Τα καλά νέα στην πραγματική ζωή…

Στη σύνοδο COP15 η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να θέσει υπό καθεστώς προστασίας το ένα τρίτο της ξηράς και των παράκτιων υδάτων μέχρι το 2030, κάτι που ανταποκρίνεται στον μεγαλύτερο στόχο των διαπραγματεύσεων, γνωστό ως 30-30.

Επιπρόσθετα, η συμφωνία στοχεύει να οδηγήσει στην αποκατάσταση του 30% των υποβαθμισμένων εκτάσεων -χερσαίων και θαλάσσιων- αναβαθμίζοντας τον προηγούμενο στόχο του 20%. Από την πλευρά τους οι κυβερνήσεις δεσμεύονται να καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια ώστε να προλάβουν την καταστροφή άλλων άθικτων οικοσυστημάτων και περιοχών υψηλής βιοποικιλότητας, με στόχο να μειώσουν αυτές τις απώλειες “κοντά στο μηδέν έως το 2030”.

Μια ιστορική συμφωνία

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) έκανε λόγο για “ιστορική συμφωνία” χάρη στην οποία ο κόσμος μπορεί πια να ελπίζει σε μέτρα για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Όλοι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν θα υποστηριχθούν στο μέλλον από διαδικασίες αξιολόγησης έτσι ώστε να μην έχει η συμφωνία του Μόντρεαλ την ίδια τύχη με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Άιτσι της Ιαπωνίας το 2010 αλλά δυστυχώς δεν επιτεύχθηκαν ποτέ.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν εθνικά σχέδια δράσης, ακολουθώντας την προσέγγιση που εφαρμόζεται για τις εκπομπές άνθρακα στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΗΕ να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Ήξερες ότι…

Έως και το 40% της ξηράς έχει υποστεί υποβάθμιση και οι πληθυσμοί άγριας ζωής έχουν συρρικνωθεί δραματικά από το 1970.