Καλημέρα SayYesser!!!
Όλοι έχουμε βρεθεί σε διαμάχες που ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, οικογενειακά θέματα, επαγγελματικά, προσωπικά οι άνθρωποι συμφωνούμε ότι διαφωνούμε και αν θέλεις τη γνώμη μου αυτό είναι και το υγιές. Ομως καλό είναι να μάθουμε και να προσπαθήσουμε να διαφωνούμε με τρόπο που θα μας βοηθήσει να αποφεύγουμε την κλιμάκωση και τελικά να επιλύουμε θετικά όλες τις συγκρούσεις.
- Η διαμάχη είναι φυσιολογική. Ο καυγάς είναι μέρος της ζωής και δεν είναι πάντα για κακό. Μία διαφωνία είναι υγιής και μας επιτρέπει να εκφράσουμε τα συναισθήματα και τις απόψεις μας ώστε να καταλήξουμε σε μια λύση.
- Ωστόσο, οι διαφωνίες μπορεί να γίνουν ανθυγιεινές όταν είναι πολύ έντονες ή να βλάψουν τις σχέσεις μας, εντέλει.
- Αποφεύγουμε την κλιμάκωση. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσουμε τη σχέση μας είναι να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Προσπαθούμε να μην ξεπερνάμε τα όρια και να μην λέμε πράγματα που θα στενοχωρήσουν περισσότερο τον άλλον.
- Παραμένουμε ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι στο θέμα που αντιμετωπίζουμε.
- Δεν χρησιμοποιούμε προσβλητικές λέξεις και αποφεύγουμε να υψώσουμε τη φωνή μας. Αν παρατηρήσουμε ότι η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή, παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και προσπαθούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο.
- Αποφεύγουμε τις αναφορές στο παρελθόν αλλά και τις απειλές και τα τελεσίγραφα καθώς όλα αυτά απλά θα επιδεινώσουν την κατάσταση.
- Επικεντρωνόμαστε στο θέμα. Όταν είμαστε εν μέσω διαμάχης, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στο θέμα. Αποφεύγουμε αναφορές που δεν σχετίζονται με την τρέχουσα συζήτηση.
- Μιλάμε μόνο για το τρέχον ζήτημα. Για παράδειγμα, αν μαλώνετε για το ότι ο σύντροφός σας δεν πλένει τα πιάτα, μην αναφέρετε ότι δεν βγάζει ποτέ τα σκουπίδια. Θα κάνει το επιχείρημα πιο μπερδεμένο και δεν βοηθά στην επίλυση της σύγκρουσης.
- Μένουμε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.
- Εξηγούμε ακριβώς τι μας ενοχλεί.
- Παίρνουμε το χρόνο μας. Εάν αισθανόμαστε ότι η διαμάχη γίνεται πολύ σκληρή, δεν πειράζει να κάνουμε ένα διάλειμμα. Δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την επίλυση της σύγκρουσης, αλλά σημαίνει ότι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να ηρεμήσουμε.
- Ενημερώνουμε το άλλο άτομο όταν σκοπεύουμε να επιστρέψουμε μόλις είμαστε σε θέση να τον αντιμετωπίσουμε ξανά. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα νιώσουν ότι αφήνουμε την κουβέντα μας στη μέση.
- Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, κάνουμε κάτι που μας ηρεμεί, ακούμε μουσική, παίρνουμε κάποιον δικό μας τηλέφωνο ώστε να μας αποσυμφορήσει ή απλά βγαίνουμε να περπατήσουμε.
- Επιλύουμε τη σύγκρουση. Μόλις αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να ηρεμήσουμε, ήρθε η ώρα να επιλύσουμε και τους λόγους που μας οδήγησαν στη σύγκρουση. Μιλάμε με το άλλο άτομο για το γιατί είμαστε αναστατωμένοι και βρίσκουμε λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν και τα δύο μέρη.
- Ακούμε την οπτική γωνία του άλλου. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε από πού προέρχονται οι λόγοι της σύγκρουσης.
- Προσπαθούμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό στον οποίο θα συμφωνούμε και οι δύο. Για παράδειγμα, αν διαφωνείτε για το ποιος πρέπει να πλύνει το αυτοκίνητο, ίσως αποφασίσετε να πλύνετε το αυτοκίνητο μαζί.
- Αποφεύγουμε να παίξουμε το παιχνίδι ευθυνών. Αυτό μόνο θα κάνει το άλλο άτομο να αισθάνεται αμυντικά προς εμάς και δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της σύγκρουσης.
Tip of the Day: Οι συγκρούσεις στη ζωή μας είναι αναπόφευκτες και αυτό είναι το φυσιολογικό. Πρόσεξε όμως καλά και φρόντισε να διαλέγεις εσύ τις μάχες που θα δώσεις. Γιατί θα δώσεις, δεν γίνεται αλλιώς αυτή είναι η ζωή και να θυμάσαι πάντα πως αν αποφεύγεις τις συγκρούσεις για να διατηρήσεις την ειρήνη, τότε ξεκινάς έναν πόλεμο μέσα σου.