Γλώσσα του σώματος, μάθε να τη διαβάζεις σωστά

Καλημέρα SayYesser!!!

Εσύ μπορεί να μη με βλέπεις όμως εγώ χαμογελάω κάθε φορά που σου γράφω αυτή την πρόταση. Κάθε φορά που το διαβάζεις μπορεί να υποθέτεις οτιδήποτε για την ψυχολογική κατάσταση που βρίσκομαι όταν γράφω τα editorial μου, για φαντάσου όμως πόσο πιο ξεκάθαρη άποψη θα είχες για μένα αν με έβλεπες να σου χαμογελάω κάθε φορά που σου “απευθύνομαι”. Αυτό είναι η γλώσσα του σώματος, που είναι άρρητο μέρος της επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε για να αποκαλύψουμε τα αληθινά μας συναισθήματα και να δώσουμε στο μήνυμά μας μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Η επικοινωνία αποτελείται από πολλά περισσότερα από λόγια. Τα μη λεκτικά στοιχεία, όπως ο τόνος της φωνής, οι χειρονομίες και η στάση του σώματος παίζουν το ρόλο τους.
Ένα απλό παράδειγμα της γλώσσας του σώματος είναι μια χαλαρή έκφραση του προσώπου που ξεσπά σε ένα γνήσιο χαμόγελο. Ομοίως, μπορεί να είναι μια κλίση του κεφαλιού που δείχνει ότι σκεφτόμαστε, μια όρθια στάση για να μεταδώσουμε ενδιαφέρον ή κινήσεις χεριών για να δείξουμε οδηγίες. Μπορεί επίσης να κρατάμε μια αμυντική στάση, με σταυρωμένα τα χέρια ή να χτυπάτε ανήσυχα τα πόδια μας.
Όταν μπορείτε να «διαβάσετε» τέτοια σημάδια, μπορείτε να κατανοήσετε το πλήρες μήνυμα σε αυτό που σας λέει κάποιος. Θα γνωρίζετε επίσης τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε αυτά που λέτε και κάνετε. Και θα μπορείτε να προσαρμόσετε τη γλώσσα του σώματός σας ώστε να φαίνεστε πιο θετικοί, ελκυστικοί και προσιτοί.

Πιθανότατα έχετε ακούσει το στατιστικό ότι μόνο το 7% ενός μηνύματος μεταφέρεται με λέξεις και ότι το υπόλοιπο 93% προέρχεται από μη λεκτική επικοινωνία. Αυτό αναφέρεται συχνά εκτός πλαισίου και ως εκ τούτου είναι παραπλανητικό.
Έχει ληφθεί από το μοντέλο επικοινωνίας του Mehrabian, το οποίο δηλώνει ότι η γλώσσα του σώματος είναι πιο σημαντική από τον τόνο της φωνής και την επιλογή των λέξεων κατά την επικοινωνία αληθινών συναισθημάτων. Αλλά ο Mehrabian ξεκαθαρίζει ότι η μελέτη του ασχολήθηκε μόνο με επικοινωνίες που αφορούσαν συναισθήματα και στάσεις. Άρα, δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Ωστόσο, βοηθά να εξηγήσουμε γιατί είναι τόσο δύσκολο να μετρήσουμε το συναίσθημα όταν δεν μπορούμε να δούμε κάποιον δια ζώσης– για παράδειγμα σε εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ανταλλαγής μηνυμάτων. Είναι επίσης μέρος του λόγου για την αύξηση της χρήσης emoji, ακόμη και στην επαγγελματική επικοινωνία.

Προφανώς και ακολουθεί Sparkling Room για να εξερευνήσουμε μαζί τη γλώσσα του σώματος, να την ερμηνεύσουμε και να την κατανοήσουμε ώστε να επικοινωνούμε με τους υπόλοιπους ανθρώπους πιο αποτελεσματικά.