Θυμήσου τους στόχους σου και προσπάθησε να τους κατακτήσεις

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι. Ένα μήνα μετά τι έχεις κάνει πραγματικά, τους έχεις πλησιάσει; Δεν χρειάζεται να είσαι γρήγορος, οφείλεις όμως να είσαι μεθοδικός και συγκεντρωμένος.

Οι ακόλουθες τρεις ερωτήσεις μπορούν να σου δώσουν κάποια καθοδήγηση σχετικά με το τι μπορείς να κάνεις για να επιστρέψεις στο σωστό δρόμο και να θυμηθείς ξανά τους στόχους που έβαλες στην αρχή της χρονιάς.

Όμως, δεν θέλω να διαβάσεις απλώς τις ερωτήσεις, διότι αυτό από μόνο του δεν θα σε βοηθήσει. Θα ήθελα να πάρεις το χρόνο σου, να τις σκεφτείς και μετά να δώσεις τις δικές σου απαντήσεις.

Ερώτηση 1: Πώς μπορείς να δείξεις καλοσύνη στον εαυτό σου;

Πολύ συχνά, προσπαθούμε να κάνουμε αλλαγές με στόχο να «διορθώσουμε» τον εαυτό μας. Για παράδειγμα αν υπάρχει κάτι σε μας που έχουμε αρχίσει να αντιπαθούμε ενεργά, προσπαθούμε επίμονα να το αλλάξουμε ώστε να μπορέσουμε να το αποδεχτούμε και να το αγαπήσουμε. Δυστυχώς πολλές φορές η στρατηγική μας είναι να “εκφοβίσουμε τους εαυτούς μας σε δράση”, χρησιμοποιώντας προσβολές που τροφοδοτούν αισθήματα ντροπής. Αυτό δεν είναι μόνο επίπονο για μας αλλά είναι και λιγότερο παραγωγικό. Εξάλλου, πολλές κακές συνήθειες είναι απλώς μέθοδοι αντιμετώπισης δυσάρεστων συναισθημάτων. Προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουμε την ντροπή ως κίνητρο, τροφοδοτούμε τις ίδιες τις φωτιές που στην πραγματικότητα θέλουμε να σβήσουμε.

Η σωστή προσέγγιση είναι να κάνουμε μικρές πράξεις που να δείχνουν καλοσύνη στον εαυτό μας. Μπορεί να είναι μια βόλτα στο πάρκο ή μπορεί να είναι απλώς ένα ζεστό μπάνιο με γεμάτη μπανιέρα και κεριά μόνο για μας. Μπορεί να σου ακούγεται ανόητο, αλλά αυτές οι πράξεις ευγένειας κάνουν τη διαφορά.

Ερώτηση 2: Αυτό που έκανες ήταν λάθος, τι διαφορετικό μπορείς να κάνεις την επόμενη φορά;

Παίρνεις πάντα κάποιο μάθημα μετά από κάθε αποτυχία. Όμως όταν οι αποτυχίες υπερτερούν των επιτυχιών τότε απογοητεύεσαι και είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις. Εδώ είναι η στιγμή σου. Πάρε βαθιά ανάσα και κάνε τον ντετέκτιβ, προσπάθησε να ακολουθήσεις τα τελευταία σου βήματα που σε οδήγησαν στην αποτυχία. Τι συνέβη στην πραγματικότητα; Τι ήταν αυτό το «ένα πράγμα» που οδήγησε σε ένα άλλο;

Μόλις βρεις την «πηγή του κακού» προσπάθησε να επαναλάβεις τα βήματα διαφορετικά. Αυτή τη φορά άλλαξε κάτι, έστω κάτι μικρό και θα δεις σιγά σιγά όλα θα μπουν στη σωστή θέση.

Ερώτηση 3: Τι μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή;

Η αλλαγή δεν ξεκινά με το να σκέφτεσαι και να νιώθεις διαφορετικά. Αντίθετα, ξεκινά με τις ενέργειές μας. Ανάλογα με την αλλαγή που στοχεύεις, αυτές οι νέες ενέργειες μπορεί να σου φαίνονται πολύ τραβηγμένες και «ξένες». Ωστόσο, όσο περισσότερο ενεργείς με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τόσο περισσότερο θα σε ακολουθούν οι σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Οι ενέργειες προηγούνται και το σώμα και το πνεύμα ακολουθούν. Τι μικρό πράγμα μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή; Πραγματικά, δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποκτήσεις τη συνήθεια να αναλαμβάνεις δράση -το ένα μικρό βήμα μετά το άλλο.

Κάθε φορά που βλέπεις τον εαυτό σου να παρεκκλίνει και να επιστρέφει στις παλιές κακές συνήθειες, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς αυτές τις τρεις ερωτήσεις.