Τι είναι η σοφία και ποια η σχέση της με την πολυπόθητη ευτυχία; Οι ψυχολόγοι μελετούν εντατικά αυτό το θέμα τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια…
Μια πρόσφατη μελέτη για τη σοφία από τον Mengxi Dong του Πανεπιστημίου του Τορόντο και τους συνεργάτες του προσπάθησε να συνοψίσει τη μέχρι σήμερα έρευνα σχετικά με τη σοφία. Οι πληροφορίες που μας δίνει η μελέτη είναι διαφωτιστικές.
Σε αντίθεση με την πολύ δημοφιλή πεποίθηση ότι ο χρόνος φέρνει σοφία, τα ευρήματα δείχνουν ότι ο ίδιος ο χρόνος δεν σου “αγοράζει” σοφία. Εξαρτάται επομένως από το πώς επιλέγουμε να αξιοποιούμε τον χρόνο μας. Επίσης, το φύλο δεν αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα της σοφίας.
Τι σχέση έχει η σοφία με την ευφυΐα;
Διαισθητικά, υποθέτουμε ότι η σοφία έχει κάποια σχέση με την εξυπνάδα. Ωστόσο, διαφέρουν σημαντικά! Οι ερευνητές βρήκαν μια μικρή θετική συσχέτιση μεταξύ σοφίας και νοημοσύνης, αλλά μόνο όσον αφορά στην κατανόηση των καταστάσεων και στη διαχείρισή τους. Η φαινομενολογική σοφία, από την άλλη πλευρά, που αναφέρεται στην υποκειμενική εμπειρία κάποιου και συχνά μετριέται με αυτοαναφορά, δεν συσχετίστηκε με τη νοημοσύνη. Επομένως, δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να αποκτήσεις αυτογνωσία και να φτάσεις στη σοφία.
Ναρκισσισμός και αυτοεκτίμηση
Παραδόξως, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ σοφίας και ναρκισσισμού, ένα αποτέλεσμα που δυσκολεύονται να εξηγήσουν. Η αυτοεκτίμηση, από την άλλη πλευρά, συσχετίστηκε σε μεγάλο βαθμό με την φαινομενολογική σοφία.
Σοφία και ευημερία
Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ σοφίας και ευημερίας και διαπίστωσαν ότι «η ηδονική ευημερία έδειξε μια μέτρια έως μεγάλη θετική συσχέτιση με τη σοφία». Οι ερευνητές σημειώνουν ότι «αν και οι φαινομενολογικές και επιτελεστικές προσεγγίσεις για την εννοιολόγηση της σοφίας έχουν τους ξεχωριστούς συσχετισμούς τους, και οι δύο συσχετίζονται με τη διαφάνεια, την ηδονική ευημερία και την ευδαιμονική ευημερία, ειδικά την πτυχή ανάπτυξης της ευδαιμονικής ευημερίας».
Ευελιξία στη σκέψη και τάση για προσωπική ολοκλήρωση
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η σοφία συνεπάγεται την ευελιξία στη σκέψη κάποιου, την τάση και την προθυμία να υιοθετήσει διαφορετικές ιδέες και προοπτικές και έναν προσανατολισμό προς την εξερεύνηση, την ψυχολογική ανάπτυξη και την προσωπική ολοκλήρωση.
Οι σοφότεροι είναι ευτυχισμένοι…
Τα αποτελέσματα δημιουργούν μια σύνδεση μεταξύ της σοφίας και της «καλής ζωής» Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι: «Τα σοφότερα άτομα είναι τελικά ευτυχισμένα, υποδηλώνοντας ίσως ότι η σοφία μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον να βρει ικανοποίηση στη ζωή ανεξάρτητα από τις αντικειμενικές συνθήκες και τις συναισθηματικές αντιδράσεις του σε αυτές».