Ο Gustave Flaubert είχε πει: “Οι πιο ένδοξες στιγμές της ζωής μας είναι οι μέρες εκείνες που μετά από απόρριψη και απελπισία, αισθάνεσαι να μεγαλώνει μέσα σου η θέληση για ζωή”.
Η απόρριψη είναι μέρος της ζωής μας και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από τα επαγγελματικά μας. Σε απέρριψαν! Ε, και; Δες το αλλιώς και προχώρα παρακάτω…
1. Αγκαλιάζουμε την απόρριψη
Η απόρριψη μας βαραίνει τόσο πολύ ακριβώς επειδή ο εγκέφαλός μας είναι συνδεδεμένος να δίνει περισσότερη προσοχή στα αρνητικά γεγονότα παρά στα θετικά. Αυτή η «προκατάληψη αρνητικότητας» είναι ακριβώς ο λόγος που το «όχι» μας πληγώνει τόσο βαθιά και νιώθουμε απογοητευμένοι.
Μπορούμε να εξαφανίσουμε αυτή την αρνητική φύση μας με σύμμαχο την παρατηρητικότητά μας ή απλά σκεπτόμενοι άλλες συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόρριψη. Για παράδειγμα, ενώ μπορεί να πιστεύουμε ότι μας απέρριψαν επειδή το βιογραφικό μας δεν ήταν αρκετά εντυπωσιακό, στην πραγματικότητα η εταιρεία θα μπορούσε απλά να έχει κάνει μια εσωτερική μεταγραφή ή να έχει ακυρώσει γενικά την αγγελία για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.
Ακόμα κι αν ξέρουμε ότι δεν μας διάλεξαν επειδή δεν ήμασταν οι καλύτεροι για τον ρόλο, πρέπει να προσέχουμε να μην υπεργενικεύουμε την κατάσταση -κατηγορώντας τον εαυτό μας ότι δεν είμαστε καλοί και δεν θα βρούμε ποτέ δουλειά. Αντιθέτως, αλλάζουμε την ιστορία που λέμε στον εαυτό μας σχετικά με την απόρριψη. Ξεκινάμε με το να δούμε την απόρριψη ως μία νέα ευκαιρία για να τα πάμε ακόμα καλύτερα την επόμενη φορά.
2. Η απόρριψη είναι μέρος της διαδικασίας
Φαντάζομαι το ξέρεις πως δεν μπορεί να μας θέλουν σε όλες τις δουλειές που κάνουμε αίτηση. Το να κατανοήσουμε όμως ότι η απόρριψη είναι μέρος της διαδικασίας θα μας βοηθήσει να χτίσουμε την ψυχική και συναισθηματική μας πανοπλία.
3. Λέμε όχι στην υπερανάλυση
Τι θα μπορούσα να είχα πει διαφορετικά; Ήταν αρκετά δυνατή η χειραψία μου; Τι δεν πήγαινε καλά με το επόμενο email μου;
Μπορεί να τρελαθούμε επαναλαμβάνοντας τη σκηνή ξανά και ξανά στο μυαλό μας, μηρυκάζοντας τους λόγους για τους οποίους λάβαμε μια απόρριψη. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το να το ξαναζούμε, χρησιμεύει μόνο για να μας κρατά κολλημένους στο παρελθόν και να μας καθιστά άχρηστους στο παρόν, τώρα που έχουμε όσο τίποτε άλλο ανάγκη να είμαστε συγκροτημένοι!
Ένα απλό κόλπο είναι κάθε φορά που εμφανίζεται μια τέτοια σκέψη, να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι είναι εντελώς αντιπαραγωγική και δεν μας ωφελεί σε τίποτα. Από την άλλη πλευρά, η ανάληψη δράσης είναι η νούμερο 1 καλύτερη στρατηγική για να αφήσουμε πίσω την απόρριψη.
Δοκίμασε το εξής: Όταν σε απορρίπτουν για μια θέση, επικοινώνησε με τον υπεύθυνο προσλήψεων για να ρωτήσεις πώς μπορείς να βελτιωθείς για το μέλλον. Μπορεί να αισθάνεσαι άβολα, αλλά το να στείλεις ένα απλό email ρωτώντας πώς θα μπορούσες να βελτιώσεις τις δεξιότητες ή τα προσόντα σου για την επόμενη συνέντευξη είναι πιο συνηθισμένο απ’ όσο πιστεύεις. Ενσωματώνοντας αυτό το είδος μάθησης στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας, θα είσαι σε θέση να τοποθετείς συνεχώς τον εαυτό σου ως ισχυρότερο υποψήφιο στο μέλλον.
4. Μάθε να σε εκτιμάς
Αν πιάνεις τον εαυτό σου να υποβαθμίζει συνεχώς τα επιτεύγματά σου και νιώθεις αποτυχημένος, δημιούργησε μια λίστα με «δικαιώματα καυχησιολογίας». Τι είναι αυτό; Καταγράφουμε όλα τα επιτεύγματα και τις συνεισφορές μας και αναπτύσσουμε τρεις βασικές ιστορίες σχετικά με τις στιγμές που ξεπεράσαμε ένα εμπόδιο στο παρελθόν. Μπορεί να αφορά το ότι ηγηθήκαμε ενός έργου, πώς ξεκινήσαμε μια νέα επιχείρηση ή ακόμα και τις δεξιότητες που χρησιμοποιούμε για να επιλύσουμε δύσκολες καταστάσεις στο χώρο της δουλειάς μας.
Αναγνωρίζοντας τα δυνατά μας σημεία και την ικανότητά μας να πετύχουμε, αυτή η απλή άσκηση μπορεί να μας μεταφέρει από τον πάτο στην κορυφή ξανά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ψυχολογία μας…
Καθώς προχωράμε στη ζωή μαθαίνουμε τα όρια των ικανοτήτων μας. Η απόρριψη είναι πολύ μικρή για να μας σταθεί εμπόδιο να κατακτήσουμε τα όνειρά μας! Μην την αφήνεις…