Απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε τη μνήμη μας

Γράφει η Γεωργία Δονούκη, εκπαιδευτικός

Θέλουμε να έχουμε καλή μνήμη και μπορούμε να το πετύχουμε με την εξάσκηση! Τι να κάνουμε λοιπόν για να εξασκήσουμε τη μνήμη μας ώστε να μην μας προδίδει συχνά;

Υπάρχουν δύο απλές εγκεφαλικές ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε σε καθημερινή βάση για να ενισχύσουμε τη μνήμη εργασίας και τη μακροπρόθεσμη, σύμφωνα με νευροεπιστήμονες του MIT Sloan:

1. Chunking: Ενισχύοντας τη μνήμη εργασίας

Το chunking, δηλαδή η τμηματοποίηση, περιλαμβάνει τη διάσπαση μεγάλων και πολύπλοκων πληροφοριών σε μικρότερα τμήματα. Έτσι λοιπόν όταν βλέπουμε έναν μεγάλο αριθμό, τον θυμόμαστε ευκολότερα αν τον χωρίσουμε ανά δύο ψηφία. Πολύ βοηθητικό είναι το να αποδώσουμε στη συνέχεια στους αριθμούς μια ειδική σημασία ώστε να τους ανακαλούμε πιο εύκολα.

Για παράδειγμα αν έχουμε τον αριθμό 75296103 μπορούμε να τον τμηματοποιήσουμε έτσι: 75 – 29 – 61 – 03 και να αποδώσουμε ειδική σημασία με προσωποποιημένες πληροφορίες (π.χ. 75 – αριθμός οδού, 29 – ηλικία κτλ).

2. Space repetition: Ενισχύοντας τη μακροπρόθεσμη μνήμη

Η μέθοδος Space repetition βοηθάει στην ενίσχυση της μνήμης σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αν λοιπόν θέλουμε να θυμόμαστε ένα γεγονός, καλό είναι να το πούμε δυνατά μερικές φορές αμέσως μόλις το μάθουμε! Αφού περάσουν λίγες ώρες το επαναλαμβάνουμε. Στη συνέχεια, αφήνουμε να περάσει μία μέρα για να το επαναλάβουμε και μετά μία εβδομάδα.

Ήξερες ότι…

Η μνήμη εργασίας είναι περιορισμένη τόσο σε χωρητικότητα όσο και σε διάρκεια. Έχει τη δυνατότητα να διατηρεί περιορισμένο αριθμό πληροφοριών για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η μνήμη εργασίας, κατά μέσο όρο, μπορεί να χωρέσει μόνο 4 μονάδες πληροφορίας και μπορεί να κρατήσει πληροφορίες μόνο για 10-15 δευτερόλεπτα, εκτός εάν αυτές οι πληροφορίες αναλύονται ή εφαρμόζονται ενεργά.

Τα οφέλη του journaling στη μνήμη

Η καταγραφή ημερολογίου (journaling) είναι μια πολύ ωφέλιμη πρακτική, που μεταξύ άλλων μπορεί να βελτιώσει τη συνολική λειτουργία της μνήμης. Σύμφωνα με τον νευρολόγο Judy Willis «Η εξάσκηση της γραφής μπορεί να ενισχύσει την πρόσληψη, την επεξεργασία, τη διατήρηση και την ανάκτηση πληροφοριών από τον εγκέφαλο… προωθεί την προσεκτική εστίαση του εγκεφάλου… ενισχύει τη μακροπρόθεσμη μνήμη, φωτίζει τα μοτίβα, δίνει στον εγκέφαλο χρόνο για προβληματισμό και όταν είναι καλά καθοδηγούμενη, είναι πηγή εννοιολογικής ανάπτυξης και ερέθισμα της ανώτερης γνωστικής ικανότητας του εγκεφάλου».

Όταν γράφουμε ημερολόγιο, καταγράφουμε τα γεγονότα μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου και τα επεξεργαζόμαστε. Έτσι, ανατρέχουμε σε λεπτομέρειες των γεγονότων, ανακαλώντας στιγμές και “ξεχασμένες” πληροφορίες. Αυτή η διαδικασία συμβάλλει στο να διατηρήσουμε τις αναμνήσεις μας ζωντανές.