To σύνδρομο του απατεώνα πλήττει περισσότερο τις γυναίκες!

Τι είναι το σύνδρομο του απατεώνα; Η κατάσταση κατά την οποία παρόλο που αντικειμενικά έχουμε σημειώσει κάποια επιτυχία ή είμαστε καλοί σε κάτι, εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε έτσι… Αφού λοιπόν το άτομο δεν βιώνει τη χαρά και την ικανοποίηση λόγω της επιτυχίας του, νιώθει άγχος και περιμένει πάντα να αποκαλυφθεί η… απάτη του!

Όσοι έχουν το σύνδρομο του απατεώνα αισθάνονται ότι λένε ψέματα και φοβούνται μήπως αυτό αποκαλυφθεί! Αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους και για τις επιδόσεις τους. Φυσικά δεν έχουν αυτοπεποίθηση και νιώθουν ανεπαρκείς.

Θύματα αυτού του συνδρόμου είναι περισσότερο οι γυναίκες! Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα  το 53% των γυναικών έχουν βιώσει αυτό το αίσθημα αβάσιμης αυτοαμφισβήτησης, ανικανότητας και υποκατάστασης – παρά το γεγονός ότι τυπικά έχουν τις ικανότητες ώστε να ανταποκριθούν στην εργασία που τους ανατίθεται. Πάνω από τους μισούς άνδρες (54%) ισχυρίζονται ότι δεν έχουν αισθανθεί ποτέ έτσι. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιώσουν αυτό το συναίσθημα στον χώρο εργασίας (72%), στο σχολείο (29%) και όταν βγαίνουν με φίλους (29%). Από αυτές τις γυναίκες μάλιστα το 24% υποστηρίζει ότι εμποδίζει τις ερωτικές τους σχέσεις και το 18% ότι διαταράσσει την ανατροφή των παιδιών τους. Η πίεση να είναι καλή σε όλα είναι λόγος για μία στις πέντε να εμφανίσει το σύνδρομο του απατεώνα.