Να θυμάσαι ότι αυτό που έχεις τώρα, ήταν κάποτε ανάμεσα στα πράγματα που μόνο ήλπιζες…

Καλημέρα SayYesser!!!

Αν κάποιος σε ρωτούσε τι θέλεις από τη ζωή τι θα απαντούσες; Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο; Οι περισσότεροι από μας θα λέγαμε να έχουμε την υγεία μας, ένα σύντροφο να μας αγαπάει, να αποκτήσουμε ένα όμορφο σπίτι και λίγα χρήματα για να περνάμε καλά.

Απαντήσεις όπως τις αποκαλώ εγώ: χαμηλών τόνων.

Σε παροτρύνω να ζητήσεις έστω και εικονικά ό,τι θέλεις και κανένας από μας δεν λέει θέλω άπειρα λεφτά, θέλω ένα γιοτ αγκυροβολημένο σε μια παραλία της Μεσογείου, να κάνω καριέρα σταρ, να μην ξαναχρειαστεί να εργαστώ ποτέ, να έχω ένα σπίτι βγαλμένο από το Grand Designs, να πάω στο διάστημα, να να να… Ακόμα κι αν θέλουμε αυτά τα πράγματα, δεν τα μοιραζόμαστε. Δεν τολμάμε ούτε να τα ξεστομίσουμε. Ξέρεις γιατί; Έχει να κάνει με τα συναισθήματα — ή μάλλον, τα συναισθήματα που δεν θέλουμε: άγχος, απόγνωση, απογοήτευση και ανησυχία. Είναι αυτό που λέει και ο σοφός λαός “μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες”.

Ακόμα και στα πιο τρελά μας όνειρα, είμαστε συνεσταλμένοι καθώς η ζωή, μας έχει δείξει το σκληρό της πρόσωπο και ότι πρέπει να πατάμε στα πόδια μας. Έτσι μεγαλώσαμε, όλα μας τα όνειρα γαλουχηθήκαμε, να έχουν ταβάνι. Και η αλήθεια είναι αυτή, όχι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

Είναι καλό να προσπαθείς ώστε να δημιουργήσεις την καλύτερη δυνατή ζωή για τον εαυτό σου — αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχεις πραγματική συναίσθηση μέχρι που φτάνουν τα όρια σου. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να είσαι ευγνώμων με αυτά που ήδη έχεις. Αυτό λέγεται ικανοποίηση. Και σύμφωνα με τον Oscar Wilde, αληθινή ικανοποίηση δεν είναι να έχεις τα πάντα αλλά να είσαι ικανοποιημένος με όλα όσα έχεις.

Πέρα από τις βασικές ανάγκες ασφάλειας, υγείας και επιβίωσης – τροφή, νερό, αέρας και στέγη – οι άνθρωποι είμαστε απλά πλάσματα. Όμως όλοι μας θέλουμε περισσότερα. Πιστεύουμε ότι το να έχουμε περισσότερα θα μας οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή. Πιστεύουμε ότι οι διακοπές στο εξωτερικό θα είναι μια πιο ιδιαίτερη οικογενειακή εμπειρία από την οδήγηση στο πλησιέστερο χωριό ή η κατοχή ενός Tesla θα μας κάνει πιο ευτυχισμένους από ένα Toyota. (Ίσως. Δεν έχω Tesla.)

Είναι αλήθεια ότι το να έχουμε τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή — ειδικά όταν έχουμε δουλέψει σκληρά για αυτά — μπορεί να είναι πηγή ικανοποίησης. Αλλά, τελικά, δεν έχω γνωρίσει ποτέ «πράγματα» που κάνουν τους ανθρώπους πιο ικανοποιημένους με τη ζωή τους. Κυρίως επειδή απλώς μεταφέρουμε την επιθυμία μας στο επόμενο αντικείμενο επιθυμίας.

Λένε πως για να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος εξαρτάται από 5 μόνο πράγματα:

Να ξέρεις τη θέση σου στον κόσμο

Να γνωρίζεις τις ρίζες σου, να κατανοείς την πορεία σου ακόμα και τα πιο τραυματικά κομμάτια. Να μην ξεχνάς πως και ποιοι σε μεγάλωσαν ακόμα και αν θες ή έχεις ήδη απομακρυνθεί από αυτούς. Το να γνωρίζεις τη θέση σου στον κόσμο είναι μια άγκυρα. Σε κάνει αυτό που είσαι σήμερα.

Να έχεις ένα σοβαρό λόγο για να σηκώνεσαι κάθε πρωί

Σημαίνει ότι η ζωή σου έχει νόημα. Σημαίνει ότι έχεις έστω έναν καλό λόγο να συνεχίσεις να προσπαθείς.

-Όταν είσαι μόνος να μη νιώθεις μοναξιά

Έχεις κόσμο γύρω σου. Δεν έχει σημασία πώς θα το χαρακτήριζες αν είναι οικογένεια ή  ομάδα ή  φίλοι ή  κοινότητά ή ο Θεός, αλλά είναι εκεί για σένα και εσύ για αυτούς. Έτσι, όταν είσαι μόνος, μπορείς απλά να χαλαρώσεις και να το απολαύσεις, γνωρίζοντας τις σταθερές συνδέσεις στη ζωή σου, ανεξαρτήτως από το ποια είναι η ακριβή σας σχέση.

Να νιώθεις καλά με το άτομο που είσαι -και γίνεσαι

Αν και όλοι μας παραφερόμαστε, σε γενικές γραμμές θα πρέπει να σου αρέσει ο εαυτός σου και αν όχι, οφείλεις να προσπαθείς καθημερινά να γίνεις αυτός που θέλεις. Πρέπει να προσπαθείς συνεχώς να είσαι ή να γίνεις η καλύτερη σου εκδοχή.

-Θετική Προκατάληψη

Όλοι έχουμε τις δυσκολίες και τις κακές στιγμές μας. Όμως εσύ κατευθύνεις τη ζωή σου και αν κάτι δεν σου αρέσει πρέπει να το αλλάζεις. Εσύ είσαι ο καπετάνιος στο δικό σου καράβι. Αυτό, αν και σου δημιουργεί άγχος στην ουσία πρέπει να σου δίνει ελπίδα, αφού εσύ και μόνο εσύ έχεις την απόλυτη κυριαρχία σου.  Όπως λέει τόσο εύγλωττα ο πολιτικός Κόρι Μπούκερ: « Η ελπίδα είναι η ενεργή πεποίθηση ότι η απόγνωση δεν θα έχει ποτέ τον τελευταίο λόγο».

Tip of the Day: Μη χαλάς αυτό που έχεις επιθυμώντας αυτό που δεν έχεις. Να θυμάσαι ότι αυτό που έχεις τώρα ήταν κάποτε ανάμεσα στα πράγματα που μόνο ήλπιζες. — Επίκουρος